Jan Vaněček: Anekdoty

5. srpen 2019

Anekdoty nemají  autora, pouze vypravěče.  Šíří se od úst k ústům, od města k městu. Také se jim říká vtipy nebo fóry.  Snaží se rozesmát a pobavit. 

Existují  lékařské, politické, hospodské, židovské, dětské, o učitelích i  o bláznech.  A mnohé další,  slušné i neslušné.   Mně se nejvíce líbí anglické. Jednu dám k dobru: Povídá lord sluhovi:  „Žán, dojdou  do zahrady zakropit záhony.“ Sluha odpoví: „Promiňte, pane, vždyť venku prší.“ Lord praví: „Tak si vezmou deštník!“

Aby posluchače zaujaly, nesmějí být dlouhé. Může se pak přihodit, že se v půli zaseknete a nevíte, jak je to  dál, zkrátka  trapas. 

Proslulým vypravěčem anekdot býval herec Jaroslav Vojta, který je často zkazil, takzvaně zvojtil. To slovo se traduje, když  něco  popletete.  Stal se tím populární a mnozí estrádní umělci ho  imitovali.

Každý politický režim  má své anekdoty. V období monarchie se vyprávěly  na císaře Franze Josefa, za socialismu byly v módě o policajtech a bolševických papaláších. 

Teď frčí fóry o blondýnách, sem tam jsou k zaslechnutí ještě i policajtské. Na závěr jeden  řeknu a dám si pozor, abych ho  nezvojtil: Blondýna jede autem a zastaví ji policajt.  Když mu předloží  doklady a dechová zkouška na alkohol je nulová, zeptá se jí, co to má  na zadním sedadle.  Blondýna klidným hlasem odpoví: „Hodiny – kukačky, začaly nějak divně kukat, tak je vezu k veterináři.“ Policajt se zamyslí a praví: „Ale to jedete špatným směrem, tudy byste přijela k hodinářství.“   

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.