Jan Štifter: Café Groll. Lásky a vášně mladého lékaře, který se stará o dívky v budějovických nevěstincích

25. březen 2022

Píše se rok 1920 a začínající lékař Rudolf Slíva dostává v Českých Budějovicích na starost ženy a dívky ze zdejších nevěstinců. Brzy osobně pozná všechny podniky i prostitutky, které v nich pracují. Nejvíce času ovšem tráví ve vyhlášeném Café Groll v Kasárenské ulici.

Čte: Pavel Oubram
Napsal: Jan Štifter
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2022 v Českém rozhlase České Budějovice
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Josefka, Cilka, Magdaléna, Růžena… Některé jsou hezké, některé krásné, ta nejpůvabnější se jmenuje Anna Václavíková. Sjíždějí se za ní zákazníci z široka daleka. Podlehne jí i mladý lékař?

Novelu Café Groll napsal Jan Štifter během léta roku 2015 na zahradě svého historického domu z roku 1887 v Riegrově ulici v Českých Budějovicích. Ve stejném domě žije i hlavní hrdina jeho příběhu doktor Rudolf Slíva se svojí ženou Libuškou. Café Groll je fiktivní příběh, kde ovšem hrají skutečná místa a někdy i skuteční lidé.

Novela vyšla poprvé v roce 2016 v českobudějovickém nakladatelství Pikador Books, podruhé v nakladatelství Vyšehrad v roce 2020.

Holky si mě prohlížely a já jsem si prohlížel je. Byly sladěné do dvou barev, červené a černé, měly na sobě hezké spodní prádlo a já se začal trochu stydět, protože na mě koukaly nejen jejich oči, ale i dekolty, velmi odvážné, rafinovaně svůdné. A tak jsem zase mlčel, cítil jsem, že se trochu červenám, protože se mi nedostávalo slov, a začal jsem přemýšlet o tom, jestli mi to vůbec za to stojí, protože se do téhle společnosti skutečně moc nehodím, jelikož o ní opravdu nic nevím. Netušil jsem, jak se povídá s kurvou, když s ní nechcete spát, ale mlčet nelze, když na vás hledí pět párů očí včetně bordelmamá.
„Máte prosím všechny své zdravotní knížky?“ vyhrkl jsem.

Příběh o dívkách z prvorepublikových nevěstinců a jejich lékaři zaujal i historickým kontextem. Čas od času tak pořádá autor v Českých Budějovicích vycházky pro veřejnost, kdy se zájemci chodí po městě a ukazuje jim místa, kde byly kdysi nejvyhlášenější vykřičené domy. A lidé přidávají rodinné legendy – třeba o tom, jak si kdysi čísi pradědeček právě z návštěvy Café Groll odnesl syfilis.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvádí od loňského roku s velkým úspěchem dramatizaci Café Groll. Autor příběhu je z představení nadšen, na prknech Jihočeského divadla se prý povedlo vybudovat budějovický Moulin Rouge.

V hlavní roli lékaře Rudolfa Slívy vystupuje Pavel Oubram, který také načetl osmidílnou četbu pro Český rozhlas České Budějovice.

Jan Štifter

Jan Štifter se narodil v roce 1984 v Českých Budějovicích. Debutoval v roce 2014 novelou Kathy, v níž zpracoval příběh své české babičky, jejíž život po druhé světové válce poznamenalo manželství s Němcem.

Spisovatel Jan Štifter

O dva roky později vydal novelu Café Groll, jejímž hrdinou je mladý lékař pověřený péčí o lehké dívky v prvorepublikových Českých Budějovicích. V roce 2018 vyšla třetí próza, román Sběratel sněhu. Jeho děj tvoří tři příběhy odehrávající se v různých časových rovinách – ve 30. a 40. letech, v roce 1956 a v roce 2017 – mezi nimiž se postupně odhalují různé souvislosti.

Další knihu, tentokrát soubor povídek s názvem Světlo z Pauliny, vydal Jan Štifter v roce 2020. Několik textů z této knížky dostalo i rozhlasovou podobu.

Spisovatel momentálně dokončuje svůj další román s názvem Paví hody. Půjde o příběh jeho pradědy, kterému se přezdívalo Tarzan, protože přepral cirkusového medvěda. Román o tom, že každý chlap potřebuje v životě přeprat nějakého medvěda, ať už toho skutečného, nebo symbolického, by měl vyjít v září letošního roku.

Spustit audio

Související