Ján Sliacky: Čas lepších lidí

14. leden 2020

Čas lepších lidí. Ano. Časy, kdy se lidé stanou lepšími, jsou možná za rohem. Nevěříte?

Době, ve které si každý může dělat, co chce, protože ho při tom nikdo nevidí, pomalu zvoní hrana. Čím dál tím víc jsme sledováni. Dobrovolně, za své peníze, a v míře, o které se  různým totalitám mohlo jenom zdát.

Naše chytré mobilní telefony jsou několikrát za minutu pro účely přenosu signálu zaměřované, a to i ve vypnutém stavu, a tím, pochopitelně, je určitelný i pohyb jejich držitele.

Dnes se nechá na přání kupujícího do mobilu instalovat skrytá aplikace propojitelná se zvoleným počítačem či jiným chytrým telefonem, která umožňuje sledovat aktuální pohyb toho, kdo tuto aplikaci s sebou ve svém telefonu nosí.

Takže, dámy, pokud jste třeba dostali pod stromeček nový telefon, zpozorněte. Může se vám stát, že když budete příště svému milovanému živiteli vypravovat o tom, jak jste si v podvečer krásně popovídaly s kamarádkami v kavárně na náměstí, vyrukuje na vás s informací, usvědčující vás z toho, že jste neopustily dům, a vysloví podezření, že jste sice trávily hezké chvilky, ale jistě s tím pitomcem, který se na vás zubí od ucha k uchu vždy, když se potkáte na schodech.

Ale ani vy, pánové, nemáte důvod k jásotu. Až budete své drahé polovičce líčit, že jste dnes mezi 19. a 22. hodinou rozebírali s kamarády v hospodě výsledky Dynama, Motoru či Jihostroje, a ona vám určí skutečné místo vašeho pohybu shodující se s adresou její nejlepší kamarádky, nebude to informace, kterou byste chtěli slyšet.

Neutěšená představa, říkáte. Jak z toho ven, ptáte se? Nezbývá nám asi nic jiného, než se stát čestnými, poctivými a pravdomluvnými. A to, uznejte, z nás lepší lidi určitě udělat může.

autor: Ján Sliacky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.