Jan Cempírek: Kohouti

5. říjen 2020

Chceš-li viděti do budoucnosti, studuj historii, říká se. A coby ne. Pro inspiraci proto zabrousím rovnou až do středověku. Tehdá se v boji o vliv a prebendu hlasováním věru neobtěžovali! Buď vytáhli kordíky, o tom mluvit nechci, nebo si peříčka čechrali jinak. A o tom pojďme zavést řeč. 

Jako Budějčák připomenu události z časů založení našeho města. Milí posluchači, musel to tehdy být neuvěřitelný politický ping-pong! Historikové mi odpustí zjednodušení, ale jen si to představte:

Žil byl Vok z Rožmberka. Musel odvádět daně králi Přemyslu Otakaru II. Kopici lesklých zlaťáčků, srdce plakalo. Naštěstí i středověk nabízel možnosti daňové optimalizace. Třeba dát peníze místo králi církvi svaté.

Fištrón Vok tedy založil klášter Vyšší Brod a penízky zůstaly hezky doma. To bylo roku 1259. Král železný a zlatý se zle zamračil. Na co si ten Vok hraje! A založil rychle svůj vlastní klášter – dnešní Zlatou Korunu.

Vok nelenil a smeč! Svému Vyšáku věnoval důležitou trhovou obec Stradonice. To už panovník země české zuřil, tak to tedy ne - útok! A vedle Stradonic založil rovnou nové město – Budějovice.

Ric-pic, výhra! Vok z Rožmberka to vzdal, a s králem si plácl na usmířenou. Stalo se před více než 750 lety, avšak díla oněch dvou kohoutů na jednom smetišti si ceníme dodnes. Kláštery stojí, na soutoku Vltavy a Malše kvete jihočeská metropole a jen ze Stradonic zůstala už pouze budějovická okrajová čtvrť zvaná Rožnov.

Tedy zpět k úvodní premise – může být tahanice dvou středověkých pánů o moc nějakou inspirací pro současné politiky? Třeba spatříme, že když se političtí furianti začnou přetahovat, občas může i něco opravdu zajímavého vzniknout. Bohužel však, dívám-li se na aktuální prázdná volební hesla na plakátech, tak věru nevím, nevím.

Přemysle a Voku, vy dva kohouti, za vašich časů to mělo jinší grády!

autor: Jan Cempírek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.