Jako jedna z prvních památek na jihu Čech po zimě zahajuje sezonu zřícenina hradu Helfenburk u Bavorova

4. březen 2024 08:38

Poprvé v letošním roce se o prvním březnovém víkendu pro návštěvníky otevřel hrad Helfenburk u Bavorova na Strakonicku. Přišly si ho prohlédnout desítky lidí z celé republiky. Díky své výšce 683 metrů nad mořem nabízí zřícenina ze 14. století pohled na šumavské kopce i Písecké hory.

Mezi prvními návštěvníky hradu Helfenburk v letošním roce byli manželé Marta a Zdeněk ze středních Čech. „Jižní Čechy máme hodně rádi a chtěli jsme porovnat s druhým Helfenburkem, který je u Úštěka. Jsme tu poprvé,“ popsali.

Manželé Anna a Petr přijeli až z Kroměříže. „My rádi cestujeme a máme rádi památky. Je to tady nádherné, zachovalé, dvě krásné vyhlídkové věže, výhled stojí za to,“ chválili.

Zřícenina hradu Helfenburk

Vstupenky prodávala přímo kastelánka Helfenburku Eva Seberová. „Minulá sezona byla velice úspěšná, přišlo zhruba patnáct a půl tisíce lidí. Počasí se vydařilo, protože nebylo velké horko ani zima, takže pro turistický výšlap ideální. Lidé chodí pravidelně, často i opakovaně,“ vzpomněla.

Většina památek otevírá tradičně až v dubnu, na Helfenburku začíná sezona o měsíc dřív. „To je helfenburská tradice. Navíc březen už bývá velice hezký, slunečný, vždycky je to takový posel jara a lidé jsou po zimě docela nabití a chtějí se někam podívat,“ vysvětlila Eva Seberová. V březnu a dubnu je zřícenina přístupná o víkendech a státních svátcích od 10 do 16 hodin.

Spustit audio

Související