Jak vypadá život populární dechovky v časech, kdy je zakázáno zpívat

1. prosinec 2020

Nejstarší jihočeská dechovka Babouci, která si zachovává stále svůj styl, obvykle hraje kolem sto padesáti až dvou stovek vystoupení ročně. Letošní rok 2020 je jiný. Jaký, to vypráví kapelník Babouků Tomáš Staněk.

Na jaře roku 2020 hráli naposledy 7. března. Bylo to na hasičském bále v Dubí hoře. Poté až 28. června. Pauza tedy byla opravdu dlouhá a to ještě nikdo netušil, že nastane pauza ještě druhá. Podzimní.

„Babouci byli paralyzováni covidem-19 celé jaro, stejně jako všichni ostatní muzikanti a umělci,“ vysvětluje kapelník Tomáš Staněk. Ze začátku přišla muzikantům přestávka docela vhod, mohli se věnovat rodinám, manželkám, dětem, práci na zahrádce a podobně. Ale časem se přece jen začne každému muzikantovi po hraní stýskat.

„I teď, při té druhé vlně odpočíváme, využíváme volna, ale neříká, že se netěšíme, až se to zase spustí a zahrajeme si,“ dodává Tomáš Staněk.

Co obnáší muzikantský život

Kapelníkem se stal na začátku května roku 2019, co se za dobu jeho kapelničení změnilo a jaké jsou novinky u Babouků. A hlavně, co se změnilo u něj, je to velká změna, stát se kapelníkem?

„Je to obrovská změna, člověk má víc úkolů, jinou zodpovědnost a musíte samozřejmě jednat s pořadateli, musíte vystavovat faktury, dělám i práci moderátora, zkrátka je na vás všechno postavené, zabírá to hodně času. Kdyby člověk neměl ještě další povolání, mohlo by to být klidně na celý úvazek,“ popisuje Tomáš Staněk, který se ovšem v občanském povolání zabývá úplně něčím jiným, než hudbou, finančním poradenstvím.

Co se týče profese, není na tom takto v kapele sám. Jedna věc je profesionální přístup k hudbě, druhá věc je, hudbou se živit. A to nedělá každý muzikant.

„Papírově jsme amatérská kapela, protože všichni muzikanti v ní mají nějaké občanské povolání, takže nikdo se muzikou přímo neživí. Ale co se týče úrovně kapely, množství vystoupení i toho, jak nás bere veřejnost i diváci, tak si myslím, že se klidně můžeme řadit mezi profesionální kapely,“ popsal v rozhovoru mimo jiné kapelník Babouků.

Poslechněte si rozhovor online nebo si jej stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio