Ivan Mls: Úspory času

2. červenec 2024

Někde se ho musí válet celé stohy, haldy a kopice. Měl by tvořit mohutné závěje, někdy možná i laviny. Měl by ho být za korunu metrák, mohli bychom se v něm nadšeně ráchat. Ale nikde ho nevidím.

Ptáte se koho? No přece volný čas. Přitom se nám dennodenně někdo vnucuje, že nám čas ušetří.

Čas ušetříte na samoobslužné pokladně v supermarketu, ještě více času ušetříte, když se tamtéž podělíte o svá citlivá osobní data a začnete používat nákupní skener. Proč se patlat s obědem či večeří, když vám rychlý kurýr na kole doveze objednané jídlo až domů?

To je nějakého ušetřeného času. Proč se trmácet do banky či na úřad, když vše pohodlně vyřídíte z pohodlí domova z mobilu či počítače a bez fronty? Zrychlující se doprava nám šetří čas, který bychom strávili na cestě.

Čas se nám hromadí i doma – šetří nám ho automatické pračky či robotické vysavače, kterým se nemusíme věnovat. Na zahradě plní stejnou funkci robotické sekačky. Svého času jsme mohli spoustu času ušetřit také při čtení knih – jedno nakladatelství totiž vydávalo zkrácené verze světově úspěšných románů, takže jsme mohli zhltnout několik titulů za dobu, kterou by nám běžně zabralo přečtení jedné knihy.

Neskutečně mnoho času musí šetřit dnešní mladé maminky – místo praní  a žehlení klasických plínek dostane mimimo pleny jednorázové, které se po použití vyhodí, s papáníčkem se už také nemusí nikdo kuchtit od samého základu – nabídka hotových jídel pro mrňata v obchodech je víc než bohatá…

Raději toho nechám – sami byste určitě uměli doplnit další příklady, co všechno a jak nám šetří čas. Ale jak jsem říkal – nikde ten ušetřený čas není vidět, někam se beze stopy ztrácí.

Naopak, koho potkám, ten v dnešní časošetřivé době někam sviští, každý druhý hlásí, že nestíhá, že nemá čas…

To jsem blázen. Původně jsem myslel, že tenhle zásadní časový problém tady úspěšně vyřeším, ale nezlobte se, už mi na to nezbývá čas.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Naše mládež

    Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele.

  • Ivan Mls: Digitální demence

    Já mám moc rád, když lidi blbnou na kvadrát, pravil kdysi jistý Josef Švejk v časech velké, tedy té první světové války. Tehdy reagoval jen na řeč polního kuráta Ibla.

  • Ivan Mls: Zelený čtvrtek

    Zelený čtvrtek, to je den, kdy jsem v dětství připravoval svojí babičce horké chvilky. Mohla si za to sama. Vždycky mě totiž začala poučovat, že zvony odlétají do Říma

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.