Ivan Mls: Naše mládež

12. červen 2024

Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele.

Zdají se vám tahle slova příliš šokující, nebo je to naopak velice trefná charakteristika dnešní mladé generace? Záleží asi na vašem věku i náhledu na svět.

Nicméně nejedná se ani o skeptický povzdech nějakého zatrpklého důchodce, ani o kritická slova z úst uznávaného předního politika, ani o závěry vědeckého sociologického průzkumu podloženého tvrdými daty.

Takhle se totiž rozhorlil na adresu mladé generace před skoro dvěma a půl tisíci let jistý Sokrates, povoláním řecký filozof. No a tohle rozhorlování nás starších nad těmi mladšími nám úspěšně vydrželo do dneška, a ani v průběhu staletí a tisíciletí nedoznalo moc velkých změn.

Přitom i dnešní rozhorlovači a přísní kritici mladé generace, kteří to v životě někam dotáhli,  byli svého času nevychovanými a zkaženými spratky, nad kterými tehdejší starší generace lámala hůl.

Žijeme sice všichni v jednom světě, ale někdy ty své specifické světy příliš nechápeme. Jen si zkuste zavzpomínat…

Celé minulé generace kluků toužily být třeba kosmonauty nebo popeláři. Kosmonauti frčeli v době, kdy to vypadalo, že vesmír máme na dosah a za pár let už budeme létat na Měsíc na dovolenou.

A popeláři? No řekněte, koho by nelákalo vozit se na stupátku kuka vozu, držel se jednou rukou madla a druhou nonšalantně mávat kolemjdoucím? Frajeřina jako Brno.

To dneska, dneska jsou ty profesní touhy někde úplně jinde. Vyslechl jsem onehdy v trolejbuse rozhovor dvou kluků, odhadem páťáků. Jeden z nich hlasitě prohlašoval, že bude jútúberem, protože takový jútúber vydělá rychle spoustu peněz. A že by prý s tím mohl začít hned, potřebuje k tomu jen takovou tu kameru za šedesát tisíc. Kterou mu ale táta nechce koupit…

Prostě, jak říkal Sokrates: Naše mládež miluje přepych a nemá správné chování.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Digitální demence

    Já mám moc rád, když lidi blbnou na kvadrát, pravil kdysi jistý Josef Švejk v časech velké, tedy té první světové války. Tehdy reagoval jen na řeč polního kuráta Ibla.

  • Ivan Mls: Zelený čtvrtek

    Zelený čtvrtek, to je den, kdy jsem v dětství připravoval svojí babičce horké chvilky. Mohla si za to sama. Vždycky mě totiž začala poučovat, že zvony odlétají do Říma

  • Ivan Mls: Velikonoční pondělí

    Tak jsem se včera ráno probudil a zjistil, že mi někdo z Velikonoc ubral hodinu, která mi pochopitelně ve svátečním harmonogramu bude významně chybět.