Ivan Mls: Předvelikonoční sloupek

31. březen 2021

Zhruba před rokem jsem zjistil, že mi něco důležitého chybí. Bylo před Velikonocemi, jako právě teď, a já byl bez pomlázky. V letech předchozích to nebyl problém, na trhu jsem si vždycky od zručného lidového výrobce nějakou bytelnou koupil a bylo vystaráno.

Supermarketové pomlázky jsem samozřejmě přehlížel, kvality regionálních výrobků nedosahovaly ani náhodou, byly vyrobené z bůhvíjakého proutí a sušené, zatímco pomlázka z trhu krásně pružila a výborně při aplikaci přilnula k tělesným partiím … Však víte jakým.

Ale to jsem odbočil. Loni, kvůli covidu, byla po trzích a prodejcích pomlázek veta, a tak jsem se musel, poprvé v životě, pustit do vlastní výroby. Nadřel jsem se, zvládnul jsem to a výsledkem byl funkční nástroj upletený z osmi prutů. Za to patří dík i správkyni našeho rozhlasového webu Adrejce, která na něj umístila praktické video s návodem, jak na pomlázku.

Netušil jsem, že za rok se bude situace opakovat skoro jako přes kopírák a žádné řemeslné trhy, kde bych si mohl pomlázku koupit, zase nebudou. Takže, pokud budu chtít dostát svým velikonočním povinnostem, k nimž tradiční rituální omlazení milované bytosti, jakožto i dalších osob ženského pohlaví patří, nezbyde mi nic jiného, než oživit zapomenuté dovednosti a zase si sám něco z vrbového proutí uplést.

Naštěstí to video s návodem je na našem rozhlasovém webu pořád. A mohu být v klidu, že výprava za pruty někam k vrbičkám na hráz rybníka nebude ilegálním činem, když už můžeme na procházky i mimo katastr obce. Předběžně jsem měl sice vyhlédnutou nízkou vrbu u pole za sídlištěm, ale tu už někdo mnohem čipernější dokonale ořezal.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.