Ivan Mls: Dětský sen

11. únor 2021

Splnil jsem si jeden svůj dětský sen. Trvalo to sice půl století a kousek, ale podařilo se. A to je hlavní. Pravda, více mých  dětských snů zůstane i nadále v kategorii nesplnitelných, ale nemusí pršet, stačí, když kape. 

Už dávno pominuly  takové ty standardní klukovské touhy mého dětství jako být kosmonautem, popelářem, vynálezcem, robinzonem nebo Old Shatterhandem, ale jeden maličký sen přetrvával. Už v raně čtenářském věku jsem zdědil  po mamince kopici jejího oblíbeného prvorepublikového a protektorátního obrázkového dětského časopisu Punťa. Dodnes ho opečovávám. Mám ty kreslené příběhy doplněné veršovanými texty moc rád. Zvlášť, když tam na pokračování vycházely i disneyovky – Sněhurka a sedm trpaslíků, Pinocchio, Tři malá prasátka.

No a právě s těmi malými čuníky byla potíž. Nikdy jsem se nedozvěděl, jak to s nimi dopadlo. Můj dědeček mamince zrovna ta dvě čísla časopisu Punťa, kde konflikt prasátek se zlým vlkem vrcholil, nekoupil. Jestli tenkrát v roce 1941 zrovna neměl peníze, nebo maminka zlobila, to jsem se nikdy nedozvěděl.

Léta letoucí jsem se pídil po antikvariátech -  a nic.

Až s nástupem internetu se začalo blýskat na lepší časy. Teď už šlo jen o to vytrvat. Podle zákona schválnosti jsem samozřejmě v internetových nabídkách dlouho a dlouho nacházel  časopisy Punťa, které doma mám, až docela nedávno – Bingo! Jeden antikvariát ona dvě chybějící čísla měl a za rozumnou cenu – vzhledem ke stáří a opotřebení časopisu. Takže jsem objednal, koupil, dočkal se doručení a konečně teď vím, jak to s těmi třemi malými prasátky a vlkem dopadlo.

Lepší pozdě, než nikdy. Teď jen nevím, jestli bych neměl začít vážně uvažovat o splnění některého ze svých dalších dětských snů. Být kosmonautem, popelářem nebo Old Shatterhandem – na to tom přece není nic špatného.

Co říkáte? 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.