Ivan Kraus: Medová léta. S humorem a nadsázkou o radostném mládí v neradostných 50. letech

20. květen 2022

Radosti i strasti mládí, trapasy a první lásky. Dospívající kluk, jak už to tak v tomhle věku bývá, se věnuje především sám sobě, sní svoje sny. Přesto ale také vidí, co se kolem něj v poválečném Československu děje.

Čte: Ivan Kraus
Připravila: Lenka Jaklová
Napsal: Ivan Kraus
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v českobudějovickém rozhlasovém studiu v roce 2001

Knihu Medová léta napsal spisovatel a loutkoherec, také bratr moderátora Jana Krause, Ivan Kraus. Hlavním hrdinou a vypravěčem příběhu o dospívání v 50. letech minulého století je jeho alter ego, mladý pihovatý kluk „s absencí ramen“.

Medová léta vydalo nakladatelství Academia v roce 2001. Ve stejném roce vznikla i devítidílná rozhlasová četba v interpretaci samotného autora, který ve svých textech využívá humor a nadsázku.

Jana seděla na trávě pod lípou a trhala pampelišky. „Ahoj kluku,“ zazubila se. „Čekáš dlouho?“ „Zrovna jsem přišla.“ „To jsem rád.“ „Proč?“ „Žes nemusela čekat.“
Díval jsem se, jak trhá kytky, pak jsem si k ní sedl. Možná trochu moc blízko, protože mi chvilku bylo horko. Ale za chvilku mě to přešlo.
„Cos řekla doma?“ „Jak co?“ „No, kam že jako jdeš?“ „Nikdo se mě neptal.“ „Ahá. Já myslel…“ „Co?“ „No, že se tě ptali.“ „Neptali, a tebe?“ „Mně taky ne.“ „Tak vidíš.“
Chvilku jsme mlčeli. Zamilovaná řeč je těžká. Ve filmu jim to vždycky jde, ale jen proto, že to nejdřív zkoušejí. Zamilovaná slova se nedají uspěchat, nesmí se moc myslet na to, co člověk řekne. Když se moc přemýšlí, tak se to nepovede.

Ivan Kraus, spisovatel a loutkoherec, se narodil v roce 1939 v Praze. V letech 1957 až 1959 navštěvoval Školu mezinárodních ekonomických vztahů, poté několik měsíců pracoval v podniku Keramika.

Během základní vojenské služby v Pardubicích byl přizván do literárního kabaretu Experiment, kde působil jako mim, později jako spoluautor a interpret. První povídku mu ještě na vojně otiskl časopis Voják. Dalším literárním kabaretem, s nímž spojil své jméno, bylo havířovské Mikrodivadlo. Působil krátce také v ostravském divadle Ivana Bezruče.

Ivan Kraus

V letech 1963 až 1968 pracoval v Praze, například ve Státním divadelním studiu nebo v Toulavém kabaretu. Se skupinou černého divadla SDS vystupoval v polovině 60. let v Paříži nebo v Americe. V říjnu 1968 se s manželkou, herečkou Naděždou Munzarovou z jednoho zahraničního zájezdu nevrátili.

Od roku 1971 pracoval Ivan Kraus v Německu jako rozhlasový a televizní scénárista, loutkoherec a spisovatel. Od roku 1975 pod jménem Blackwits hraje se svou ženou a s loutkami v evropských varieté a televizích. Díky své práci navštívil Monako, Švýcarsko, Itálii, Španělsko, Dánsko, Holandsko, Portugalsko nebo Mexiko.

Kromě divadla se věnoval také psaní. Publikoval v českém exilovém časopise Zpravodaj, jeho knížky vycházely ve švýcarském exilovém nakladatelství Konfrontace. Od roku 1991 vycházejí i v Čechách.

Ve svých textech navazuje Ivan Kraus na tradice českého a obzvláště anglo-amerického a kanadského humoru. Jeho povídkové knihy přinášejí do české literatury především osobitě pojaté téma rodinných vztahů, často s autobiografickými prvky.

Spustit audio

Související