Husitské muzeum opravuje své sídlo, které dřív sloužilo jako klášter i věznice

10. březen 2018

Sídlo Husitského muzea na náměstí Mikuláše z Husi v Táboře se opravuje. Rozhlehlý komplex budov s rajským dvorem původně sloužil jako augustiniánský klášter. Po zrušení řádu zde byla věznice.

Náklady na rekonstrukci historického objektu jsou 42 milionů korun. „Opravuje se za provozu, takže to s sebou samozřejmě nese ztížené podmínky, ale snažíme se tomu čelit. Zároveň se těšíme, že tato budova, která byla už v 80. letech zachráněna téměř z ruin, dostane novou fázi své existence,“ uvedl ředitel muzea Jakub Smrčka.

Projekt počítá i se vznikem nových výstavních prostor pro muzejní sbírky. „Bude tady i určitá možnost seznámit se s dějinami věznice a kláštera. Současně revitalizujeme rajský dvůr tak, aby se zde mohly konat různé umělecké a kulturní programy,“ dodal ředitel.

Návštěvníci se s výsledkem rekonstrukce seznámí příští rok na jaře. Už teď je ale vidět, že jedno z křídel budovy má novou střechu. „Oprava se týká celého pláště budovy a hlavních prostor dvou pater, kde máme provoz a služby pro návštěvníky. Zároveň nás čeká ještě rekonstrukce depozitářů ve třetím patře, která bude ovšem financována z jiných zdrojů v rámci jiného projetu z evropských peněz,“ upřesnil Jakub Smrčka.

Rekonstrukce čeká v letošním roce už i historickou radnici s gotickým sálem na Žižkově náměstí. Většina expozic ale zůstane návštěvníkům přístupná.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio