Hrst osvědčených standardů v podání skvělé zpěvačky Eleny Sonenshine a prvotřídních muzikantů

Konec roku 2018 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice z jazzové strany hudebně jistě zpestřil koncert velmi kvalitní české zpěvačky s anglicky znějícím jménem Elena Sonenshine a její doprovodné sestavy. Měl název Pocta Elle Fitzgerald.

Program sestával jednak z vánočních songů, jednak z osvědčených standardů. Vánoční polovinu vystoupení jsme vám v Koncertních ozvěnách přinesli před vánočními svátky před více než dvěma roky a tentokrát vybereme skladby z té nevánoční části koncertu Eleny Sonenshine.

Jazzová zpěvačka, aranžérka, textařka a skladatelka Elena Sonenshine, vlastním dívčím jménem Suchánková, se narodila v Brně, ale po absolvování gymnázia se přestěhovala do Prahy. Získala stipendium na prestižní Berklee College of Music v USA.

Několikrát se představila v cyklických koncertech Jazz na Hradě. V roce 2005 procestovala Českou republiku jako ambasador Philips International Jazz Festivalu, o rok později koncertovala v rámci festivalu Pražské jaro a při častých cestách do Ameriky působila s triem pianisty Jamese Dowera.

Čtěte také

Se špičkovými českými jazzmeny natočila Elena Sonenshine první sólové album se standardy i vlastní tvorbou You Go To My Head, které vyšlo před více než dvaceti roky přímo v USA a po dobu několika týdnů se udrželo v první padesátce žebříčku amerických jazzových rádií.

Elenu Sonenshine doprovodila 11. prosince roku 2018 v rozhlasovém sále U Tří lvů elitní muzikantská sestava: kytarista Mirek Linka, kontrabasista Petr Dvorský, pianista Daniel Bulatkin a bohužel již nežijící bubeník Jan Linhart.

Hrst standardů v podání Eleny Sonenshine a jejích kolegů přinese příjemný posluchačský zážitek. Půjde o písně Exactly Like You, Basin Street Blues, Almost Like Being In Love a na závěr Love for Sale od Colea Portera.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související