Věnování, Jenom blázni se radujou, ale také keltská ukolébavka z budějovického rozhlasového koncertu Lenky Filipové

Příští týden přinese jubileum velmi populární osobité české zpěvačky a excelentní kytaristky Lenky Filipové. A při této příležitosti bychom rádi vrátili do času přítomného a do éteru část vystoupení Lenky Filipové z roku 2018 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

K tomu koncertu nevedla úplně hladká cesta, neboť první termín na sklonku října se musel kvůli onemocnění zrušit. Ale do prosince posunutý koncert už se po všech stránkách povedl a navíc příjemně rezonoval v adventním čase.

Písničky Lenky Filipové jsou dobrým příkladem kultivovaného šansoniérského popu, který nepodléhá dobovým, módním výkyvům a má stále mnoho věrných posluchačů a příznivců. Studium klasické kytary a samozřejmě pobyt ve Francii ovlivnily v dobrém cestu Lenky Filipové, která je lemována řadou moc pěkných písniček, zdařilých nahrávek i pozoruhodných koncertů.

Včetně toho ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, kde o třetí adventní neděli roku 2018 zpěvačku a kytaristku Lenku Filipovou doprovodili rodilý Angličan, hráč na keltskou harfu a akordeon Sean Barry a klávesista Ondřej Hájek.

Lenka Filipová zahrála velké rozhlasové hity, ale také písničky ze svého tehdy nového vícejazyčného alba Oppidum. V Koncertních ozvěnách zazní francouzsky i česky zpívaná Zamilovaná neboli Je l´aime a mourir od Lence Filipové blízkého písničkáře Francise Cabrela s citlivým českým textem Zdeňka Rytíře, ale také songy Věnování, Jenom blázni se radujou, Možná, velmi působivá keltská ukolébavka Aichivali a také balada Scarborough Fair, proslavená duem Simon & Garfunkel.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související