Nedávný jubilant Pavol Hammel se skupinou Prúdy a Medulienka nebo Balada o smutnom Jánovi v budějovickém Metropolu

Zpěvák, autor i kytarista Pavol Hammel, který nedávno, v prosinci loňského roku, oslavil pětasedmdesátiny, je nepochybně velmi důležitou postavou československé rockové a vlastně i populární hudby.

S legendární kapelou Prúdy má na kontě od poloviny šedesátých let desítky vydaných alb a velké hity jako Zvonky, zvoňte, Cez plece, Medulienka a řadu dalších.

Šestnáctého října roku 2014 byl divadelní sál Metropolu v Českých Budějovicích svědkem pozoruhodné události, společného koncertu Pavola Hammela a jeho tehdejší doprovodné skupiny s Jihočeskou komorní filharmonií pod taktovkou Vojtěch Spurného. Z něj ve spolupráci Českého rozhlasu České Budějovice, Radioservisu a filharmonie vzniklo dokonce i cédéčko.

K němu se ještě letos vrátíme, avšak nejprve si v našem výběrovém záznamu můžete poslechnout písničky Pavola Hammela z tohoto budějovického vystoupení pouze s rockovým doprovodem, s variantou kapely Prúdy.

Výběr zrcadlí v jistém pohledu cestu této velké osobnosti. Vzato odzadu to jsou songy Staré koně a Nahé jazdkyně, Kamalásky, Balada o smutnom Jánovi, Medulienka, Poď, Cirkus Leto a Dnes už viem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související