Hrad Kuglvajt, neboli Kuklov, založil biskup Dětřich, rádce a kancléř Karla IV.

5. prosinec 2020

Tím si Karel IV. spolu s Dětřichem vyznačili důležité políčko na jihočeské šachovnici proti Rožmberkům. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1357.  O hradu Kuglvajtu se víc můžete dozvědět přímo nad obcí Brloh, zejména pokud se k němu vydáte po trase Historické a naučné stezky Brložsko. 

Postavu Dětřicha si vybaví asi každý, kdo viděl film Noc na Karlštejně, kde jej stvárnil Karel Höger. A podle všeho byl ve skutečnosti opravdu tak chytrý, jako jeho filmová postava.

Po smrti biskupa Dětřicha připadl královské komoře, tedy jinými slovy královské pokladně, neboli instituci, kterou bychom dnes nazvali ministerstvem financí. Zkrátka se stal majetkem krále.

V roce 1395 hrad dobylo a pobořilo vojsko Jindřicha z Rožmberka. A do své původní podoby a plné síly se pak už hrad nikdy nevrátil.

Další zajímavosti najdete na informační tabuli přímo u samotného hradu. Dodnes se z něj zachovaly jen malé zbytky zdiva, příkop vylámaný ve skále a valy. Původní název hradu a vsi Kuglwaid byl pravděpodobně převzat ze staroněmeckého "gugl-waid", což volně přeloženo znamená "lesnatá homole". Traduje se ale i to, že název mu dala podoba vrchu s mniškou kápí a jejím názvem v němčině. 

Naučná stezka Brložsko vás pak zavede na místa méně známá, ale o to zajímavější. „Stezka začíná a končí v obci Brloh, má šestnáct zastavení a měří necelých osm kilometrů,“ říká starosta obce Martin Toman a přibližuje další zastavení stezky: „Jsou to například Křemžský potok, Břehové porosty, Stojaté vody nebo Dubová alej. A samozřejmě zřícenina hradu Kuglvajtu. Ta nebyla do nedávné doby téměř vidět, ale kvůli kůrovci museli lesníci návrší proklestit, a tak je to, co z hradu zbylo, nyní vidět už od silnice."

Na stezce pak poznáte ještě další historické památky Brlohu s kostelem sv. Šimona a Judy, slovanské hradiště U Ondřeje i zbytky nedostavěného kláštera Kuklova a teprve nedávno objevené halštatské hradiště na Stržíšku.

Spustit audio