Horko sužovalo i malíře na workshopu v Prachaticích. Rychle jim usychaly barvy

11. srpen 2018 08:27

S horkem posledních dní se museli vypořádat i účastníci výtvarného workshopu Salve Prachatice. Umělci ze sedmi evropských zemí se potili nad plátny a rychle jim usychaly barvy.

Tropické počasí se odrazilo také v jejich výtvarném vyjádření. Na obrazech převládala žlutá, oranžová a červená barva.

„Myslím, že to horko ovlivňuje naprosto všechny a všechno, nám například strašně rychle schnou akvarely,“ popisovala výtvarnice Marie Michaela Šechtlová.

Ta tvořila akvarely Prachatic a míst, kde byli umělci na výletě. „Z Prachatic tady mám takový standartní pohled, i když ne tak úplně zřetelný, úplná realita to není, dále louku, co mám před oknem, nebo takovou představu, co je asi v muzeu loutek a cirkusu,“ ukazovala.

Potřetí na workshop přijela Katarina Vidrová. „Jsem velmi ráda, že jsem se mohla vrátit a mohu tu nechat pro Prachatice zase další moji tvorbu. Akce dělá dobré jméno nejen Prachaticím, ale i nám, což mě velmi těší,“ řekla malířka, která tvořila expresionistický obraz zachycující slunce a velmi teplou energii.

V Krumlově se živila jen jídlem z popelnic, promítla to do obrazů v Schieleho centru

Výstavu děl umělkyně, která si říká TOY_BOX, nabízí Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově. Výtvarnice sem přenesla svou zkušenost se streetartem a zachytila zážitky z pobytu v Krumlově

Umělkyně, která si říká TOY_BOX, právě vystavuje v Českém Krumlově. V Egon Schiele Art Centru, kde byla na tvůrčím pobytu, dostala k dispozici rozměrný sál.

Alexandr Zacharov z Běloruska nešetřil žlutou barvou na vyobrazení prachatického náměstí v dobách, kdy na něm neparkovala žádná auta.

Workshopu Salve se zúčastnili umělci ze sedmi zemí. „Setkali se tady lidé z Rakouska, Německa, Litvy Běloruska, Itálie, Slovenska a Česka, celkem šestnáct umělců. Letošní téma jsme nazvali Prachatice v proměnách času. Každý to pojal výtvarně úplně jinak,“ upřesnila Jiřina Dolejšková z prachatického odboru kultury, školství a cestovního ruchu.

Třinácté setkání umělců uspořádal prachatický odbor kultury ve spolupráci s Asociací jihočeských výtvarníků a partnery z Dolního Bavorska. Výstava jejich prací potrvá ve foyer obřadní síně do 14. září.

autor: Václav Malina
Spustit audio

Související