Malíř Hynek Fuka ukázal, kde tvoří své charakteristické barevné obrazy

23. říjen 2017

Více než stovka řemeslných dílen, uměleckých škol i galerií se zapojila do desátého ročníku Dnů otevřených ateliérů v jižních Čechách. Zájemci mohli nahlédnout často i do soukromí profesionálních umělců.

Ve svém malebném ateliéru v Meziluží na Novohradsku přivítal návštěvníky malíř Hynek Fuka. „Není to úplně domov, protože ještě bydlím v Českých Budějoviccích, ale trávím tady hodně času, třeba půl týdne,“ řekl o místě obklopeném přírodou.

Často maluje zátiší a veselé obrazy s lidmi. Říká ale, že většinou nezachycuje konkrétní osoby. „Spíš to jsou nějaké scény ze života nebo vymyšlené figurální obrazy. Mám rád, když to popisuje život, třeba něco, co jsem viděl, nebo co si představuji. To je pro mě vyjádřením toho, co cítím,“ popsal.

Jako malíř je Hynek Fuka velmi disciplinovaný. „Když maluji obrazy, nikdy si nedám pivo ani víno. Někdo řekne, že se mu po alkoholu krásně tvoří, ale pro mě je nejlepší nemít nic. To mě nejvíc baví, všechno plyne,“ dodal.

Dny otevřených ateliérů u něj v Meziluží připomínaly příjemnou zahradní slavnost. Obrazy byly rozprostřené venku, aby si je hosté mohli prohlédnout. „Asi nejvíc na mě působí poctivým řemeslem a úžasnou pozitivní energii. Viděl jsem tu třeba krásný podzimní motiv, škoda, že už je prodaný,“ chválil jeden z návštěvníků.

„Obrazy Hynka Fuky na mě působí pohodově a optimisticky, líbí se mi barevnost. A mají svého ducha,“ doplnila další návštěvnice.

Dny otevřených ateliérů u malíře Hynka Fuky v Meziluží

Navštívit Hynka Fuku můžete v reportáži kulturního magazínu Kavárna. Dále se dozvíte, že Český rozhlas České Budějovice připravuje do vysílání povídky uznávaných jihočeských autorů a že Jihočeské divadlo láká na novou sezónu neobyčejnými plakáty, nabídneme také recenzi komiksu Hilda.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio