Hořice na Šumavě jako první v Česku hostily kongres skupin udržujících pašijové hry

12. červen 2023 11:38

Pašijové hry spojily v Hořicích na Šumavě více než 300 lidí z celé Evropy. Zúčastnili se kongresu Europasion, který se uskutečnil v Česku vůbec poprvé. I když trval jen tři dny, přípravami žil městys celý rok.

Zpěv téměř sedmdesáti účinkujících vtáhl zhruba šest stovek diváků v hořickém přírodním divadle do děje. Obecenstvo bylo výjimečné. Na herce pašijových her se přijeli podívat účastníci kongresu Europasion ze sedmnácti zemí světa.

Pro představitele Ježíše Krista Tomáše Franců byly proto nejenom pašijové hry výjimečné. „Když jsem ve čtvrtek večer vystoupil ze své role Krista do role člověka, který delegáty uvítá, pozdraví a má si před ně stoupnout, byla to pro mě mnohem větší tréma. Dívali se na nás zástupci souborů z celé Evropy, opravdu jsme si to všichni moc užili a byla to pro nás veliká čest,“ řekl.

Čtěte také

Zatímco samotným pašijovým hrám velké přípravy nepředcházely, na Europasion se celý městys připravoval několik měsíců. „Celá vesnice pracovala skoro rok na tom, abychom to tady zvelebili, vše připravili a s úctou a pokorou přijali delegáty. Projevili také určitou sounáležitost s naším divadlem, s naší činností a iniciativou,“ potvrdil předseda Společnosti pro zachování Hořických pašijových her Miroslav Kutlák.

Městys před dvěma týdny dokončil opravu křížové cesty na nedalekém vrchu svaté Anny a také obnovu osm metrů vysokého památníku věnovaného stavitelům pašijového divadla, které bylo zbouráno v době komunismu.

Zástupci městysu památník po 111 letech slavnostně odhalili. „Ten veliký obelisk tu byl, chyběl jenom spodní schod, který se musel nechat vyrobit. Také tu nebyly tyto desky, protože původní nápisy byly vytesány přímo do toho kamene švabachem. My jsme to změnili už na češtinu, aby tomu rozuměli dnešní lidé,“ popsal starosta Martin Madej.

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě usilují o zápis na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jejich nadšenci doufají, že se to podaří do konce příštího roku.

Spustit audio

Související