Holčičku na Strakonicku pomohla rodičům přivést na svět operátorka tísňové linky 155

17. únor 2021 14:48

S příchodem na svět na záchranáře ale děvčátko nepočkalo. Rodičům tak u porodu doma na dálku asistovala operátorka tísňové linky 155. Situace je to výjimečná, obvykle na místo stihnout dojet záchranáři. K vedení porodu a ošetření novorozence jsou ale  operátoři tísňové linky proškoleni.

Operátorka tísňové linky Lenka Dvořáková zažila po čtyřech letech v této práci svůj první po telefonu vedený porod.

Případů, kdy operátoři pomáhají s porodem není mnoho. Obvykle na místo stihnou dojet posádky zdravotnické záchranné služby. V loňském roce v jižních Čechách pomohly novorozencům na svět doma nebo v sanitce 29krát. Asistence po telefonu má mnoho úskalí, přiznává Lenka Dvořáková:

„Nejste na místě, nevidíte, co se na tom místě děje a je složité navázat kontakt s člověkem, který na tom místě je a musí začít fungovat. Musíte nejdříve vyhodnotit situaci, zjistit správně adresu a pak začít pomáhat rodičce a volajícímu.“

Čtěte také

Když operátor tísňové linky bere telefon, nikdy neví, co ho čeká.

Psycholožka Zuzana Fajtlová Zdravotnické záchranné služby jihočeského kraje popisuje s jakými stresovými faktory, se operátoři musí potýkat:

„Jsou s těmi volajícími pouze po telefonu, jsou odkázáni na spolupráci volajících. Záchranář pak dojede na místo a vidí, jak to probíhalo a jak to dopadlo a operátor tam má bílé místo na mapě, protože u toho nebyl.“

Stresující pro operátory jsou také marné výjezdy, zbytečné tísňové výzvy, ale problém je i vyplavování adrenalinu. Je to prakticky stejné, jako u záchranáře, který vyjel k případu.

I proto musí operátor tísňové linky splňovat hned několik kritérií, vyjmenovává vedoucí lékař zdravotnického operačního střediska Jakub Jan Hájek:

„Musí být klidní, rozhodný, empatický, odborně zdatný a musí mít správný odhad na celou situaci.“

V tomto případě se na Strakonicku za pomoci operátorky narodila zdravá holčička. Hned poté už přijeli na místo záchranáři.

 

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio