Hokejová extraliga by se měla uzavřít, myslí si Karel Pražák, bývalý hráč i trenér

18. květen 2020

Hokejová extraliga prochází neuvěřitelnými turbulencemi. Návrh střídá návrh. Jasný osobní názor na další směřování má českobudějovická hokejová osobnost, Karel Pražák.

„Od samého začátku jsem pro uzavření soutěže. Mužstva potřebují trochu stabilizovat kádr, aby se to nepřesouvalo každý rok z jedné strany republiky na druhou, a potřebují stabilizovat ekonomiku. V soutěži musí být mužstva, která jsou schopná to financovat, nemůže být možné, aby Chomutov dva roky dlužil,“ říká muž, který prošel českobudějovickým Motorem jako hráč, trenér i manažer.

Kdyby se nyní extraliga uzavřela, skladbu budějovického týmu to podle něj zásadně neovlivní. „To mužstvo je dobře postavené, ale myslím, že potřebuje mít možnost dovolit si podepisovat dlouhodobější smlouvy, aby mladší hráči mohli dojít ke stabilní výkonnosti,“ dodává.

Motor, jak jistě všichni víte, postoupil letos do hokejové extraligy. Možná si ale nepamatujete, že budějovické hokejové partě to povedlo také přesně před půlstoletím. A právě Karel Pražák byl přímo u toho.

Fotbalové trávníky po pandemii ožívají

Fotbalisté se po pauze způsobené koronavirem vrací na hřiště, první liga se začne hrát už 23. května. Jihočeské týmy za sebou mají první přípravné zápasy. Dynamo České Budějovice porazilo Táborsko 5:1, Táborsko prohrálo ve Vlašimi 1:3 a s béčkem Slavie Praha remizovalo 2:2.

Čtěte také

Ve středu přivítá Dynamo České Budějovice atraktivního soupeře Plzeň. Jenomže od klubu dorazila informace: Po vzájemné dohodě se zástupci Viktorie Plzeň odehrajeme toto utkání bez přítomnosti novinářů, fotografů a televizních společností.

Ze zápasu se nebude vysílat ani internetový stream, průběh utkání tak bude možné sledovat pouze v textovém online popisu. No, v době pandemie musí být fotbalový fanoušek ohleduplný a trpělivý.

Napadá mě, co by se asi stalo, kdyby se příznivci fotbalu mezi sebou na podzim také domluvili a vzkázali klubům, že na zápas nepřijdou a že i bez fotbalu se vlastně dá žít docela dobře. To jen aby se i v době pandemie nezapomnělo, že fotbal se má hrát hlavně pro diváky.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.