Myslím, že je potřeba dohrát fotbalovou ligu v současném formátu, říká manažer Dynama

4. květen 2020

Sportovní svět utlumený pandemií koronaviru začíná pomalu ožívat. Fotbalisté Dynama České Budějovice už se vrátili do normálního tréninku, za dva týdny by se mohly odehrát první zápasy.

Generální manažer klubu Martin Vozábal dobře ví, že fotbal je pouze zábava a že v této době se hraje o víc než o body. „Respektujeme, jak se situace vyvinula. Doufáme, že se hrát bude, ale všichni víme, že nejdřív se musí všechno ujasnit z hlediska zdravotního, až pak přijde na řadu fotbal,“ říká.

Nehrají se ani nejnižší soutěže, jihočeské vesnice tak zažívají dosud něco nepředstavitelného – jaro bez fotbalu. „Jsem přesvědčený, že těm klukům to musí hrozně chybět, ten víkend, potkat se, pak si zajít na pivo,“ komentuje Martin Vozábal.

To ale platí i o těch, kteří se fotbalu věnují profesionálně. „Můj pohled byl soutěž dohrát. Avizoval jsem, že až se situace uklidní, jsme ochotní se o tom bavit. Situace se naštěstí trochu uklidňuje, ale vyhráno není. Myslím, že je potřeba dodržet ten formát, a pokud to nepůjde, je třeba, aby se kluby sešly a řekly si, co dál,“ uvádí Martin Vozábal.

Čtěte také

Spekulací se objevilo hodně. V Anglii dokonce mluvili o možnosti dohrát sezonu na jednorázovém turnaji. „Může to být něčím zajímavé, neumím si to představit, ale možná to bude nezbytné. Každopádně tady v Česku by to vzbudilo velké spekulace a bylo by to takové nevšední. Já si myslím, že je potřeba, aby se soutěž buď dohrála v současném formátu, nebo aby se na jiném řešení shodlo ligové grémium,“ dodává generální manažer budějovického Dynama.

Ať už padne rozhodnutí jakékoli, s průběhem nedohrané sezony panuje na Střeleckém ostrově spokojenost. „Budeme to hodnotit kladně, z hlediska sportovního jsme do dnešního dne spokojení. Přemýšlíme už nad další sezónou, doufám, že se určité věci teď pohnou a Dynamo vstoupí do příští sezóny v plné síle,“ potvrzuje Martin Vozábal.

Zahráli by si i amatéři. Těm ale soutěže skončily. Například Zliv, která po zimě vede tabulku okresního přeboru, s největší pravděpodobností přijde o postup do krajské soutěže. Tuší to i Tomáš Kučera. „To je věc, která mě mrzí úplně nejvíc. Postup se zřejmě nebude konat, i když jsme soutěž vedli s velkým náskokem a věřili jsme, že Zliv konečně dostaneme do krajské soutěže, kam určitě patří,“ přiznává.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.