Hodiny na věži v Jindřichově Hradci se zastavily. Po více než sto letech se stroji věnuje hodinář

8. březen 2024 08:34

Aby hodiny dobře fungovaly, musí do sebe všechny součástky zapadat. Jednou za čas si proto zaslouží pořádnou opravu. A to platí obzvlášť, když se jedná o hodiny, které měří čas celému městu. Hodiny z městské věže v Jindřichově Hradci si po více než sto letech vzal do parády chýnovský hodinář a jednu část po druhé teď bude několik týdnů restaurovat.

Na pracovním stole Pavla Kapplera jsou rozložené součástky věžních hodin z Jindřichova Hradce. Všechny části teď hodinář očistí a některé také opraví.

Stroj podle něj váží okolo 300 kilogramů. Dostat věžní hodiny z Jindřichova Hradce do dílny v Chýnově tedy nebylo snadné. „Musel jsem to věži rozebrat a snést dolů po kouskách,“ popisuje hodinář.

Hodiny se zřejmě dočkaly opravy po více než sto letech. „Poslední datum je tam z roku 1904, kdy se jim věnoval jindřichohradecký hodinář pan Rezek. Potom už žádné oficiální záznamy nemáme. Jsou tam sice na dveřích hodin vypsaní lidé, ale ti je pravděpodobně jenom natahovali a starali se o ně, nebyli to hodináři,“ vysvětluje správkyně hodin Petra Davidová.

Ručně natahované hodiny jsou už spíše raritou. Kromě městské věže v Jindřichově Hradci jsou k vidění ještě na Červené Lhotě, v Českém Krumlově nebo ve Vimperku.

Spustit audio

Související