Tradiční průvod studentů, přes 40 koncertů nebo autokino na náplavce nabídne Budějovický Majáles

20. květen 2024 15:55

Středoškolští studenti opět ovládli na celý týden České Budějovice. Začal 21. ročník festivalu Budějovický Majáles. Tradičně nabídne koncerty, přednášky, divadla, ale i autokino na náplavce řeky Vltavy.

Sborovým zpěvem na náměstí Přemysla Otakara II. začal v neděli večer Budějovický Majáles, potrvá až do pátku. „21. ročník Majálesu se bude odehrávat hlavně na dvou scénách, a to klasicky na Sokolském ostrově a potom v Žižkárně, kde bude především hudební program,“ říká mluvčí festivalu Lucie Procházková.

Úterý patří autokinu na náplavce u řeky Vltavy, kde organizátoři promítnou filmy S čerty nejsou žerty a Pelíšky. Na některé další události musí mít zájemci rezervaci. „Máme rezervační systém třeba na jógu nebo divadlo Ma boi, všechny informace jsou na webu. Většina akcí je ale volně přístupná bez rezervace,“ dodává Lucie Procházková.

Majáles v pátek zakončí velký průvod městem s volbou krále na Sokolském ostrově. Letos se do klání zapojilo dvanáct gymnázií a středních škol. „Jsou různé soutěže a králové postupně získávají body. Podle tohoto bodového ohodnocení pak školy v pátek vyrazí do průvodu, každá má nějaké svoje téma. Velké vyvrcholení je na Sokolském ostrově, kde se tři nejúspěšnější králové utkají ve finální disciplíně a pak už se vybere vítěz,“ popisuje mluvčí.

Čtěte také

Hudební program má na starosti dramaturgyně Martina Němejcová. „Jde o nějakých 45 hudebních vystoupení, konat se budou hlavně v Žižkárně a na Sokolském ostrově. V úterý můžete navštívit třeba koncert Island Mint nebo Good Times Only, ve středu nám bude hrát Manon Meurt nebo Karolína Beranová,“ doplňuje.

Pro hudební program v pátek na Sokolském ostrově jsou připravena dvě pódia. „Bude tradiční open air, na kterém nám zahrají třeba slovenský producent a zpěvák FVLCRVM, ten vytváří elektronickou hudbu, do které zpívá a občas rapuje, nebo Capo Lee a Bullet Tooth, což jsou kluci z Británie,“ zve Martina Němejcová.

Budějovický Majáles už 21 let pořádají středoškolští studenti. Průměrný věk organizátorů je 17 let.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související