Hejtman Jiří Zimola: Podle prezidenta máme nejlepší silnice v republice, tak na tom asi něco bude

29. červen 2015

Původní profesí je učitel, ale už 18 let působí v politice. Přesto si hejtman Jiří Zimola dokáže představit, že jeho působení v nejvyšší funkci v kraji skončí. Říká, že život se točí i kolem jiných věcí.

„Beru práci hejtmana s velkou pokorou a nepropadl jsem pocitu, že jsem nepostradatelný. Neříkám, že už kandidovat nebudu, ale ani by pro mě nebylo smrtelné, kdybych nebyl znovu zvolen. Myslím, že tak mi ještě to křeslo k zadní části těla nepřirostlo,“ řekl ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice, kde byl hostem odpoledního vysílání.

Po původní profesi učitele se mu podle jeho slov občas stýská. „Ta práce není jednoduchá, ale je hrozně zajímavá. Byl jsem kantorem češtiny a dějepisu a bavilo mě to. Když mám dnes někdy jednání, která jsou od začátku do konce zbytečná, a stejně je musíte absolvovat, tak si říkám, že ta práce u dětí má alespoň smysl,“ vzpomněl Jiří Zimola.

Hejtman odpovídal i na dotazy posluchačů. Jeden z nich se týkal jihočeských silnic. Podle Jiřího Zimoly se situace zlepšuje. „Měl jsem velikou radost, když prezident Miloš Zeman na konci své návštěvy kraje naše silnice pochválil. Říkal, že tentokrát jeho auto nedrcalo a že máme nejlepší silnice v republice. My Jihočeši to nechceme vždycky vidět, myslíme si, že je to katastrofa, ale když to říká někdo jako pan prezident, kdo jezdí po celé republice, tak na tom asi něco bude,“ komentoval.

Hejtman se také ve vysílání, necelé dvě hodiny před odvoláním primátora Jiřího Svobody, vyjádřil k situaci v budějovickém zastupitelstvu. Návrh na odvolání totiž vzešel od jeho stranického kolegy z ČSSD Petra Podholy. „Je jasné, že se všechny opoziční strany snaží koalici nějak nahlodat. A jestliže se sama koalice střílí do vlastní nohy, tak je logické, že toho opozice využívá,“ uvedl hejtman.

Celý rozhovor s Jiřím Zimolou si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.