Hasičský sbor v maličké Kamenné Lhotě spojuje starousedlíky s chalupáři

20. květen 2016

Pouhých dvacet stálých obyvatel žije ve vesničce Kamenná Lhota u Borotína na Táborsku. Přesto zde čile funguje sbor dobrovolných hasičů, který se může pochlubit mnohem větším počtem členů. „Jsme takový zvláštní sbor, protože dvě třetiny tvoří chataři a chalupáři,“ vysvětluje jednatel František Král.

Mezi chalupáře patří i samotná starostka sboru Kateřina Šlechtová. Ta do Kamenné Lhoty jezdí z Prahy na víkendy a dovolené patnáct let, protože odsud pochází její manžel. „Vyzdvihla bych zdejší soudržnost, je tady taková rodinná atmosféra. Všichni se tu známe a rádi se sem vracíme,“ říká.

Starostkou hasičů se stala před dvěma lety, když si ji místní sami zvolili. Přeje si především, aby se i v této malé obci našly další generace hasičů, které se budou učit od starších. Doufá, že hasičský sport v Kamenné Lhotě nezanikne.

Zatím se zdá, že je vše na nejlepší cestě. Ve zdejší hospodě totiž nechybí vitrína s hasičskými poháry a diplomy. „Na soutěžích se nám docela daří. Loni jsme se umisťovali do šestého místa a už se nám podařilo přivézt i pohár za vítězství. To jsme byli moc šťastní, protože se jednalo o netradiční soutěž, kde záleželo hlavně na rychlosti,“ komentuje velitel Rostislav Novotný.


Dobrovolné hasiče z Kamenné Lhoty můžete do pátku 27. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) KAMENNA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 27. května po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Loni si hasiči z malé obce vyzkoušeli i jeden ostrý výjezd do terénu. „Dorazili jsme zrovna z tréninku, začali uklízet mašinu a najednou přišlo hlášení, že ve Stoklasné Lhotě hoří les. Uklidili jsme tedy mokré hadice, naložili suché a vyrazili. Zásah už byl v plném proudu, ale nechali si nás tam jako zálohu až do konce,“ vzpomíná Rostislav Novotný.

Sbor se snaží být soběstačný i technickým vybavením. Tomu pomohl vlastní prací a prostředky trenér soutěžního družstva Libor Novotný. Když hasičům přestala stačit starší soutěžní stříkačka, sehnal díly a sestavil zbrusu novou.

Tuto čerstvou novinku doplňuje ve zbrojnici historická ruční koňská stříkačka z roku 1892. Ta dodnes funguje. Hasiči se s ní účastní akcí a mohou se na ni vždy spolehnout. „Na akce ji vozíme na podvalníku, aby se při cestě nepoškodila. Pokud je soutěž blízko, tak používáme oj za auto, ale jede se vždy pomalu a opatrně,“ dodává Rostislav Novotný.

Hasičská zbrojnice v Kamenné Lhotě také leccos pamatuje. Jedná se totiž o původní budovu z roku 1931. Zajímavé jsou ale i další stavby. „Naproti zbrojnici stojí zámeček. To byl původně penzion, kam dojížděli lidé z Prahy a trávili tady dovolenou. Říká se, že tady pobýval také Oskar Nedbal a že tady složil operetu Polská krev,“ ukazuje František Král.

SDH Kamenná Lhota bojuje v soutěži Dobráci roku. Novou soutěžní stříkačku sestavil pro sbor Libor Novotný

To potvrzuje jedna ze stálých obyvatel obce Marie Novotná. „Chodil k lesu do Lysého vrchu, tam sedával a zpíval. Bylo to slyšet hodně daleko. To říkala i moje maminka,“ doplňuje.

Dodnes vzpomíná také na smetánku, která do zámečku jezdila. „Byly to takové ty dámy s krásnými klobouky, deštníky a my jsme chodili za jejich dětmi, no nádhera. Zámeček byl skvost Lhoty, měli tu zahradníka, vedle stál pivovar, který pak vyhořel, a dole, když se šlo k Borotínu, byl altánek s výhledem na rybník, kde šlechta sedávala,“ popisuje.

Naproti zbrojnici je ale i hospoda s nápisem Kamenolhotečtí hasiči l.p. 1991 na štítu. „Tuto budovu postavili hasiči mé generace. Bylo to v době, kdy neexistovaly dotace, granty, takže jenom vlastní ruce. Za pomoci obecního úřadu Borotín se to podařilo a vznikla společenská místnost,“ dodává František Král.

Spustit audio