Hasiči ze Sedlice zachraňují životy s Mazlíkem

13. květen 2016

Všichni dobrovolní hasiči se pečlivě starají o svou techniku, ale sbor ze Sedlice u Blatné dal výjezdovému autu navíc něžné jméno, které napsal i na kapotu. Zdejší hasiči nedají dopustit na Mazlíka, Tatru, která jim už mnoho let spolehlivě pomáhá.

„Toto vozidlo jsme dostali v srpnu 1989 a byli jsme jedni z prvních dobrovolných hasičů v tehdejším Československu, kteří tak měli novou Tatru 815. Auto nám leckdo záviděl, proto mu mladí hasiči vymysleli jméno Mazlík a také se k němu tak chovají. Vždy jsme se o něj pečlivě starali a vůz stále vypadá, jako by vyjel z výrobní linky,“ ukazuje starosta sboru Josef Keřka.

Tatru doplňují další dvě výjezdová vozidla, ale ve zbrojnici má své místo i historická cennost – ruční koňská stříkačka. „Vyhrabali jsme ji v jedné stodole. Byly tam stříkačky dvě, jedna totálně zničená a tahle trochu zachovalejší. Ke stému výročí založení sboru, což bylo v roce 1983, jsme ji zrestaurovali a dodnes je naprosto funkční,“ popisuje bývalý starosta Karel Ambruš.


Dobrovolné hasiče ze Sedlice můžete do pátku 20. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) SEDLICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 20. května po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Hasiče ze Sedlice zaměstnává celá řada zásahů. Josef Keřka ale podle svých slov nikdy nezapomene na 12. srpen 2002. „Při povodních jsme byli povoláni do Blatné, kde v korytu protržených rybníků uvízlo vozidlo sboru dobrovolných hasičů Blatná. Na nákladovém prostoru zůstalo sedmnáct hasičů. Bylo to celé pod vodou, takže jsme k nim horko těžko dorazili a pak je pomocí žebříků dostali k nám, čímž jsme je vlastně zachránili,“ vypráví.

Velitel zásahové jednotky František Doušek má zase silné dojmy ze zásahu v dubnu 2012. Hasiči tehdy vyjeli k požáru lesa u rybníka Starobor, na místě byli jako první a při průzkumu terénu našel velitel muže v bezvědomí. Společně s kolegy jej přepravil několik stovek metrů k sanitce. Později se hasiči dozvěděli, že muž prodělal infarkt a jejich včasná pomoc mu zachránila život.

Na záchranu životů jsou v Sedlici už skoro specialisté. Další z členek sboru si totiž v nejbližších dnech převezme medaili za záchranu života v Centru hasičského hnutí v Přibyslavi. „Bude oceněna za to, jak duchapřítomně zareagovala, když její kamarádku na výletě srazilo auto,“ doplňuje Josef Keřka.

Sbor dobrovolných hasičů v Sedlici má téměř 160 členů, z toho více než 40 dětí. Dětské družstvo tu přitom bylo obnoveno teprve nedávno. „Já jsem poslední dítě, které chodilo k malým hasičům, než se práce s mládeží přerušila. Teď už ale moje vlastní děti dorůstají, a to mě vedlo k tomu, abychom činnost mládeže zase obnovili,“ říká vedoucí Jiří Makovec.

Děti již jezdí na několik soutěží ročně a jsou na nich stále úspěšnější. K mladým hasičům patří například třináctiletá Magdalena Mazáčková. „Využiju tak volný čas, který bych jinak trávila u televize. Líbí se mi, že jezdíme na soutěže a že se nás tu hodně sejde,“ komentuje.

SDH Sedlice bojuje v soutěži Dobráci roku. Na snímku vedoucí mládeže Jiří Makovec

Činnost hasičů chválí i starosta Sedlice Jiří Rod. „Jsou aktivní, podílí se na řadě akcí, je na ně vždycky spoleh. Naše jednotka patří do kategorie JPO3, což je vlastně první stupeň po profesionálních hasičích. Fakt to berou vážně a často bývají první u zásahu,“ zdůrazňuje. Také proto chce město hasičům vylepšit zbrojnici, plánuje zateplení, výměnu oken a novou střechu.

Spustit audio