Hasiči z Šindlových Dvorů získali pro sebe nejstarší jihočeský putovní pohár

25. prosinec 2015

Vyřezávaný svatý Florián zdobí štít hasičské garáže v Šindlových Dvorech u Českých Budějovic. Místní sbor si ho nechal vyrobit na objednávku u amatérského řezbáře. Další zázemí mají dobrovolní hasiči v části bývalého stavení, které věnoval jeden z členů.

Zde je na střeše historická siréna. „Je funkční, ale zhruba před pěti lety jsme ji museli nechat opravit. Sundali jsme ji jeřábem, rozebrali do posledního šroubku, opravili a opět umístili na zbrojnici,“ vypráví starosta sboru Jakub Groulík.

Siréna se stále používá při zásazích. V posledních letech se rozeznívala jednou ročně. Hasiči ze Šindlových Dvorů vyjížděli kvůli pádu malého vrtulníku nedaleko obce, požáru výrobny palet v Litvínovicích nebo když hrozilo protržení hráze rybníka.

Ve zbrojnici je řada trofejí. Sbor dokonce vlastní údajně nejstarší putovní pohár v kraji, který se poprvé uděloval v roce 1948. „Prý jsme ho vyhráli třikrát za sebou v letech 1950, 1951 a 1952, a získali jsme ho tak natrvalo,“ vysvětluje Jakub Groulík.


Dobrovolné hasiče z Šindlových Dvorů můžete až do pátku 1. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) DVORY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 1. ledna po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Sbor v Šindlových Dvorech vznikl již v roce 1896, jeho historii dokládají dochované dokumenty. V současnosti má zhruba sedmdesát členů. „Zdá se, že je to hodně lidí, ale členů v aktivním věku je asi jen čtyřicet,“ komentuje starosta.

Hasiči pořádají každý rok několik akcí, například masopustní průvod, stavění májky nebo pouťovou zábavu. Někdy není nouze ani o ztřeštěné zážitky. „Asi v roce 1993 jsme se zúčastnili jedné hasičské soutěže a zábavy s tombolou. Hlavní cenou bylo živé sele. Náš bývalý starosta těsně před losováním řekl: jestli to prase vyhrajete, půjdu po čtyřech ze zbrojnice až do restaurace. Opravdu jsme vyhráli a on musel jít po čtyřech,“ vzpomíná Jakub Groulík.

Spustit audio