Hasiči z Jistebnice si sami postavili dům, pracovali 4 tisíce hodin zadarmo

25. září 2015

Již roku 1878 se začala psát historie sboru dobrovolných hasičů v Jistebnici na Táborsku. Tehdy bylo v obci vyhlášeno založení požární policie a hasičům byl v počátcích nakloněn i baron s poetickým jménem. „Byl to baron Nádherný, který pobýval na zdejším zámečku. Můžeme ho považovat za takového patrona hasičů, poskytoval jim dřevo, postavil cvičiště a podobně,“ připomíná Blahoslav Němeček, nynější starosta sboru Jistebnice a jistebnického okrsku.

SDH Jistebnice má v současné době 70 členů, z toho 48 mužů a 22 žen. Věkové rozpětí hasičů je od 15 do 93 let. Nejstarším členem je Jan Kubec, který byl podle starosty ještě donedávna aktivní a stále se zúčastňuje například valných hromad.

Hasiči sídlí v domě, který si postavili vlastními silami. „Začalo se bouráním třech domů, v roce 1997 jsme vyhrabali základy. Pak se pokračovalo podle financí, obec nám poskytla materiál. V roce 2000 jsme dům otevřeli. Členové boru tady odpracovali bezmála čtyři tisíce hodin zadarmo,“ popisuje Blahoslav Němeček.


Dobrovolné hasiče z Jistebnice můžete až do pátku 2. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) JISTEBNICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 2. října po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

V domě nyní parkují vozy a je zde uloženo i další vybavení sboru. Strojník Karel Dinda má podle svých slov nejraději Tatru cisternu, která se používá při zásazích. Nechybí ale ani historické kousky, například ruční stříkačka. „Ta byla vyrobena roku 1897 a v roce 1923 k ní byl připojen motor, který dodnes perfektně funguje. Po revoluci mi za tuhle stříkačku nabízeli mercedes, ale historii nejde prodat,“ doplňuje velitel zásahové jednotky František Děd.

Stále funkční je také ruční siréna z počátku 20. století. „Dřív se tak svolávali hasiči. Když jí dáme ven a roztočíme, tak má silnější zvuk než elektronická siréna z radnice,“ připomíná Blahoslav Němeček.

K jistebnickému sboru dobrovolných hasičů patří i družstvo mladých. V současné době má 24 členů, vede ho Jaromír Netolický. „V poslední době se nám sice moc nevede na soutěžích, protože máme opravdu malé děti a musíme počkat, až dorostou, ale v klubovně je spousta pohárů z dřívějších let. Předtím jsme měli partu kluků, kteří byli soutěživí a opravdu úspěšní,“ komentuje.

Mezi nejzásadnější okamžiky v historii SDH Jistebnice patří povodně v roce 2002. Bylo při nich zaplaveno 68 domů. Sboru pak pomohlo město ze severní Moravy. „Město Jistebník uspořádalo veřejnou sbírku a starosta nám přivezl celou vybranou sumu. Chtěli podpořit někoho, kdo má podobný název, takže vybrali Jistebnici. Zajímavá podobnost je také v tom, že my máme 28 přilehlých osad a oni 27 přilehlých rybníků,“ vysvětluje Blahoslav Němeček.

SDH Jistebnice bojuje v soutěži Dobráci roku. Starosta Blahoslav Němeček roztáčí historickou ruční sirénu

Jistebničtí hasiči vyjíždí k požárům i technickým zásahům, pořádají ale také kulturní akce, například plesy nebo programy pro děti. Za oboje je chválí starosta Jistebnice Vladimír Mašek. „Je to velice pracovitý sbor, který zajišťuje tu nejdůležitější část požární ochrany a zabývá se kulturními záležitostmi. Chválím je za to, že jsou opravdu hybnou silou v Jistebnici,“ říká.

Celý medailonek hasičů z Jistebnice v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

Spustit audio