Hasiči v Bílsku mají novou cisternu i člun, který pomůže při povodních

16. říjen 2015

Rozdíl šedesáti let je mezi nejstarším a nejmladším členem sboru dobrovolných hasičů v Bílsku na Strakonicku. Nejvíce zkušeností má žena - pětasedmdesátiletá paní Tichá, mladou krev reprezentuje patnáctiletý syn starosty. Celkem sbor tvoří 53 lidí, nechybí soutěžní družstva mužů i žen ani zásahová jednotka.

Před měsícem získali hasiči v Bílsku novou cisternovou stříkačku. „Potřebovali jsme ji, protože tady v blízkosti není žádná cisterna a zvlášť letos, kdy bylo hodně požárů, nám chyběla. Nakonec jsme cisternovou stříkačku koupili od sousedů z obce Přešťovice, kteří nám ji nabídli,“ říká velitel jednotky Petr Mačura.

Hasiči chtějí ještě vylepšit kabinu vozu a pořídili si i dýchací techniku. V jejich garáži ale ještě stojí druhý automobil, který se spíše hodí k technickým zásahům, a dokonce člun s vesly. „Ten jsme dostali darem z Veselí nad Lužnicí. Chtěli bychom ho natřít hasičskými barvami a dodat k němu motor. Pak ho můžeme používat při povodních, se kterými tady bojujeme poměrně často. Nad Bílskem jsou totiž tři potoky, a když se slijí, hned je tu velká vlna,“ dodává Petr Mačura.


Dobrovolné hasiče z Bílska můžete až do pátku 23. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BILSKO na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 23. října po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Sbor obvykle vyjíždí naostro do terénu zhruba desetkrát ročně. Podle velitele je ale možné, že právě díky nové technice, budou nyní dobrovolníci povoláni do akce častěji.

K hasičům v Bílsku patří i ženy. Starají se hlavně o zázemí, například pomáhaly s odklízením následků povodní. Především ale soutěží. A v požárním sportu se daří jak družstvu mužů, tak družstvu žen. Dokládá to řada pohárů vystavených ve zdejší hospodě.

Sbor dobrovolných hasičů Bílsko byl založen již 1. července 1888. Dlouhou historii připomínají staré dokumenty. „Máme původní kroniku i matriku členů. Je hrozně zajímavé se tím pročítat, zjišťovat, jaká byla dřív technika, zásahy a srovnávat to se současností,“ dodává Tereza Mojdlová.

SDH Bílsko bojuje v soutěži Dobráci roku. Petra Mojdlová s knihou, v níž jsou zaznamenána jména členů sboru

Celý medailonek hasičů z Bílska v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

Spustit audio