Hana Hosnedlová: Zdravení

19. březen 2020

Samozřejmě, že každý má logicky vymezenou určitou škálu pozdravů. Na to nemusí být po ruce žádný ceremoniář, ty své si prostě každý najde sám.

Ovšem ve víru běžných dní se občas stane, že tu správnou formu pozdravu netrefíte. Kdysi, jako mladá holka, jsem v Bulharsku na Zlatých Pískách potkala pana Hlinomaze – a z toho překvapení, že v cizině potkáváte známou tvář, jsem na něj vyjekla: „Jééé, ahoj!“ Pana Hlimomaze to ale nijak nerozházelo, shovívavě mi pokynul a pravil: „Nazdááár!“

Jindy jsem na jakési společenské recepci potkala svého obvodního doktora. Podala jsem mu ruku a bezmyšlenkovitě jsem mu navyklým způsobem zalomila palec, jak je zvykem mezi trampy. Podíval se na mne sice poněkud překvapeně, ale nic nenamítal.

Nebo – před řadou let – jsem stála v důvěrné rozpravě s kamarádkou na Václavském náměstí, když tu jsem zaznamenala, že nás míjí pan Filipovský. V zaujetí rozhovoru jsem na něj mávla rukou a mezi řečí pronesla „Zdravím“. Pan Filipovský se ani nezastavil, jen v rychlosti procedil „Ahoj, ahoj“ a zmizel.

Ale na závěr jedna historka z dob, kdy jsem ještě chodila na gymnázium a jela stopem do Tábora. Zastavil mi jednou sportovní bourák s Američanem středních let za volantem. Když jsem pak vystupovala, americký džentlmen vyskočil, oběhl vůz, otevřel mi dveře a zkušeným pohybem mi při podání ruky zalomil palec. Zůstala jsem na něj koukat s otevřenou pusou, protože jsem byla přesvědčená, že takhle se zdraví jen a jen čeští a slovenští trampové.

Spustit audio