Hana Hosnedlová: Vajíčko

8. leden 2021

Před časem mě  na internetu zaujal titulek: Kuchyňské katastrofy. Soubor dokumentárních snímků demonstroval, co všechno se může stát v kuchyni zapomětlivé hospodyňce. A to mne inspirovalo k tomu, přiznat podobný prohřešek i na vlastním hřišti.

Aktérem nejčerstvější takové příhody bylo obyčejné vajíčko.

Prostě jsem hrnek s vodou a s vejcem, které se mělo uvařit natvrdo, postavila na plynový sporák a rozhodla se, že během té chvilky, než se uvaří, skouknu televizní noviny. Jenomže jsem přitom usnula! A o čtyři hodiny později mne probudily podivné zvuky. Šla jsem do kuchyně a vidím, že na sporáku leží na bok povalený, lehce očazený prázdný hrnek - ale vejce nikde.

Po podrobnějším zkoumání jsem zjistila, že vejce v kuchyni je – a to doslova všude! Hnědožluté kousíčky pokrývaly plochu linky, okolních polic, dlaždice, stínidlo lustru, byly zapíchané do stěny vedle sporáku, do záclon, sedací soupravy...

Nikdy bych nevěřila, na kolik kousků se může jedno jediné vejce takovou explozí rozdělit. Katastrofu se mi podařilo uklidit během hodiny a blahořečila jsem tomu, že jí zůstal ušetřený, oproti někdejšímu maléru se zavařovanými kompoty, aspoň strop.

Ale to jen do chvíle, než jsem rozsvítila zářivku nad linkou – v celé kráse se mi zjevil hnědě tečkovaný strop s maličkými, ale pevně držícími vaječnými krápníky!

Spustit audio