Hana Hosnedlová: Perla

26. listopad 2019

Neznám člověka, který by se dokázal ubránit nostalgii, ať už v jakékoliv podobě. Slušnou porci téhle pocitové ingredience mně a mým přátelům naservíroval počin českobudějovického fotografa Milana Bindera.

Ten totiž připravil začátkem listopadu tři odpoledne otevřených dveří v bývalé kavárně Perla v prvním výškovém domě v krajském městě, kterému se tehdy říkalo Koldům.

Aby tato návštěva nebyla omezena pouze na prohlídku prostor kavárny, později předělané na kanceláře, doplňovala ji výstava černobílých Bindrových fotografií. Tento soubor se vracel do dob největší popularity tohoto zařízení včetně v přízemí umístěného kina Vesmír.

Překvapil mne opravdu nečekaný zájem veřejnosti a zejména mladých lidí, kteří nemohli mít k Perle žádný osobní vtah z minulosti. Dlouhá fronta lidí trpělivě čekala na pomalu se sunoucí výtah, tentokrát bez liftboye, který v oné době vozil návštěvníky nahoru a dolů. Ti méně trpěliví zvolili cestu po schodech.

Starší /lidé pak s úsměvem vzpomínali na dobu, kdy kavárnu navštěvovali jako studenti, na své první schůzky v tomto romantickém prostředí, první polibky na balkonovém ochozu, na první skleničku tehdy populárního džinfizu nebo koktejlu s názvem Bílá paní.

Nám, co jsme k návštěvě zvolili podvečerní hodiny, se jako bonus naskytl pohled na krajské město v záři tisíce světel.

Ale všichni bez rozdílu jsme si moc přáli, aby tahle jedinečná kavárna v prostorách, které už dva roky zejí prázdnotou, byla znovu obnovená. A jsem přesvědčená, že by se jí vrátila i někdejší velká obliba.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.