Hana Hosnedlová: Obaly větší než výrobek

12. březen 2021

Také jste si všimli, že na jedné straně se snažíme o miniaturizaci a na straně druhé marnotratně volíme opak?

Abych to tedy vysvětlila – například výrobci elektroniky nás téměř denně šokují  stále menšími a menšími formami svých výrobků, a to navíc i s lepšími funkčními vlastnostmi. Tady - i s ohledem na spotřebu materiálu - klobouk dolů.

Jako protiklad zvolím současnou obalovou techniku. Zakoupíte třeba výrobek velikosti plnicího pera a domů si nesete balíček objemu krabice od bot. Nebo pár třícentimetrových šroubků je v maličkém igelitovém sáčku zalisováno do průhledné krabičky, přilepené na barevném tuhém kartonu rozměrů knížky. Obdobně je tomu s kosmetickými či hygienickými přípravky a řadou technického zboží. Výjimkou nejsou vlastně ani některé potravinářské výrobky.  

Nedávno jsem si objednala na dobírku kosmetický přípravek, jehož velikost jsem podle obrázků odhadovala na velikost zubní pasty. Když jsem si šla zásilku vyzvednout, překvapil mne rozměrný balíček. Obávala jsem se, že jde o nějaké nedorozumění v obsahu zboží, a poněkud jsem váhala s převzetím. Doma jsem se pustila do rozbalování krabice a - ejhle uvnitř byla jiná, menší krabice a v ní v bublinkatém igelitu zabalené umělohmotné pouzdro, v jehož vnitřním prolisu trůnila tubička s přípravkem.

Možná nejsem ten správný současný spotřebitel, ale je mi líto všeho toho zbytečného papíru, plastu a nakonec i práce s jejich zpracováním. Následně pak i s tříděním, svozem odpadu a v lepším případě recyklací. Není to tak dlouho, co jsme zažili tažení proti igelitovým nákupním taškám, ale myslím, že obalová technika mnohých výrobků by si takové vetování zasloužila mnohem víc.

Spustit audio