Hana Hosnedlová: Improvizovaný nocleh

27. červen 2024

Už se vám možná někdy taky stalo, že jste se někde v cizím městě zdrželi déle, než jste předpokládali, a poslední vlak nebo autobus vám ujel. V takovém případě začnete řešit, jak co nejsnadněji přežít noc.

Mým přátelům se podobná situace kdysi přihodila. Co teď? Kde přečkat bez úhony ve čtyřech studenou noc? Jedna z dam, říkejme jí třeba Jiřina, si naštěstí vzpomněla, že zde má dávné známé, u kterých kdysi opakovaně přespávala. A že by to s nimi neměl být problém.

Vydali se tedy k onomu domu, ale na zvonění nikdo nereagoval. Navíc začalo hustě pršet a zvedl se nepříjemný vítr. Když mokří a bezradní stáli u dveří a zdálo se, že už je všechno ztracené, vzpomněla si Jiřina, že by mohla mít v kabelce z oněch dob ještě klíče od bytu, na který se marně snažili dozvonit. Klíče pasovaly jak do domovních dveří, tak u bytu, takže za chvíli si už všichni svlékali promočené svršky v kuchyni, uvařili si čaj a poté zahřátí zalezli v ložnici do peřin.

Majitelé bytu se nevrátili ani v noci, ani ráno, a tak naše čtveřice vše poklidila, ustlala, pečlivě zamkla a vytratila se ven. Když se Jiřina s mužem vrátili druhý den domů, vyhledala v zápisníku telefon na majitele bytu, kde strávili noc, a chtěla se jim omluvit, že byli nuceni v krajní nouzi využít jejich byt. Málem ale upadla na zem, když jí kamarádka na druhé straně drátu řekla:

„Ale my jsme ten byt před víc než rokem prodali i s nábytkem a dali jsme jim i všechny klíče...“

A noví majitelé bytu? Ti zřejmě nezvanou noční návštěvu vůbec nezaregistrovali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.