Hana Hosnedlová: Domov

17. září 2020

Přestože jsem procestovala spoustu zemí na evropském, americkém, asijském nebo australském kontinentě, nikdy jsem nezapochybovala o tom, že ta naše malá zemička ve středu Evropy je ta nejhezčí ze všech. 

Exotika vzdálených krajů a život jejich obyvatel mne vždycky opravdu zajímaly. Mnohdy bych si ráda pobyt i prodloužila, abych toho stihla ještě víc projet a zažít, je přece tolik úžasných věcí na světě... Ale pokaždé jsem měla v záloze onu jistotu návratu do svého domova, ke své rodině a přátelům.

    Letos koronavirus přinutil spoustu rodin i jednotlivců nahradit zahraniční zájezdy domácí turistikou. Lidé tak najednou začali objevovat krásy a zajímavosti takřka za humny, ať už je řeč o historických památkách nebo přírodních zajímavostech. A na turisticky frekventovaných místech tak zněla v naprosté většině čeština.

     Už nějakou dobu pozoruji, že se při takových cestách po vlastech českých s přítelkyněmi zcela neplánovaně dojímáme. A je skutečně nad čím. Máme neuvěřitelné množství historických památek i přírodních krás - hory, údolí, lesy, řeky, potoky, jezera, jeskyně… Jenom to moře nám tak trochu chybí...

     Kdysi jsem slyšela takové hezké, skoro pohádkové přirovnání: Když Bůh tvořil svět, nejdříve si udělal takovou maličkou maketu, do které se snažil včlenit všechno krásné. A tou maketou byla naše země. Nezní to báječně?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.