Hana Hosnedlová: Diety

6. leden 2020

S váhou bojuje v průběhu roku skutečně dlouhá řada žen a dívek – některé oprávněně, jiné, které by ani nemusely, protože jejich proporce jsou optimální. Mám ale pocit, že chtějí ještě víc nadzvednout ty, kterým štíhlost do vínku dána nebyla.

Mám jednu známou, která má naprosto speciální dietologický systém, jímž mne vždycky spolehlivě pobaví. Její slogan – začnu s dietou od pondělka a teď si ještě dopřeju, se pro mne stal už okřídleným rčením.

Obvykle se v průběhu prvních dnů týdne vyskytlo nějaké nabízené neodolatelné lákadlo, které zvrátilo její nepříliš pevné odhodlání. Dobrá, tak začnu až od dalšího pondělí – uzavírala obvykle, a bylo jasné, jak se vše bude zase odvíjet.

Stalo se však a dokonce i několikrát, že svou dietní proklamaci dokázala naplňovat i víc než týden. Ovšem trpěli tím také všichni kolem ní včetně rodiny, protože byla podrážděná a nepříjemná.

Nový rok býval pro ni tradičně jasnou výzvou k novému dietnímu startu. Ten stávající však bude výjimkou. Žádná dieta, žádné odříkání, žádné trápení…

Našel se totiž člověk, který ji dokázal přesvědčit o tom, že barokní tvary jsou nadmíru přitažlivé a že baculky patří na stránky módních časopisů víc než ty superštíhlé krásky.

Ženská má být prostě ženská! Festovní! A navíc – jídlo je přece také vášeň. Zejména pokud je sdílená s někým, kdo má stejně rozumný, praktický přístup k téhle stránce života...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.