Hana Hosnedlová: Anděl strážný

18. červen 2019

Říká se, že každý má svého anděla strážného. V souvislosti s mnoha neuvěřitelnými a krkolomnými historkami svých přátel jsem nakloněna tomu skutečně věřit.

Jak jinak si vysvětlit třeba dramatický pád kamaráda, který vjel s kolem na dlouhé schodiště a hned na druhém schodu přelétl přes řídítka a kutálel se společně s bicyklem až dolů. A to vše pouze s několika odřeninami.

Nebo jiný příběh. Můj známý zastavil s autem na kraji lesa, aby si odskočil do houští. Přitom ztratil peněženku s penězi a doklady, kterou začal postrádat až v okamžiku, kdy chtěl na pumpě zaplatit benzín. Ocitl se v zoufalé situaci – rozhodoval se, zda má rychle ujet, nebo se vydat na milost obsluze.

Okamžik přiznání protahoval, jak jen to šlo. Když už byl téměř u pultu s pokladnou, předhonil ho motorkář v koženém oblečení. Obvykle pohlížel na tyhle mladé blázny s despektem, teď byl rád, že mladík oddálí trapný okamžik, který ho čekal. Ale už stál u kasy a zkroušeně cosi vysvětloval.

Dívka za pultem ho přerušila dotazem, jak se jmenuje. Chvilku váhal, ale pak jí své jméno řekl. A ejhle, stal se zázrak! Pokladní mu podávala jeho peněženku s veškerým obsahem – prý ji tam nechal ten motorkář. Kamarád chtěl neznámému zachránci poděkovat, ale ten už byl pryč. Že by přece jenom anděl strážný?

Pokud tedy hypotéza o andělech skutečně funguje, pak mi povězte, kde se fláká ten můj. Buď je to flegmatik a ulejvák, anebo opotřebovaný důchodce, který už prostě nestíhá. Ten můj krajíc chleba totiž skoro vždycky padá tím namazaným dolů. Chci tím říct, že můj život ovládají spíš Murphyho zákony než andělé strážní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.