Haly s moderním zázemím i sídlo policie a obchody budou v opravené budově vlakového nádraží v Českých Budějovicích

3. únor 2023 15:23

Už za necelý měsíc začnou cestující znovu využívat opravenou příjezdovou halu vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Najdou tam toalety, obchod, provizorní pokladny i obnovené fresky a štukovou výzdobu. Kompletní rekonstrukce celé nádražní budovy za téměř 900 milionů korun bude hotová na konci roku.

„Příjezdovou halu chceme od 1. března otevřít pro cestující. Je to takový přelom, kdy veřejnost pustíme do prvních zrekonstruovaných prostor,“ říká Petr Kolář, investiční náměstek Správy železnic.

V hale budou provizorní pokladny, dále obchod, informační centrum a toalety. Co se týče druhé haly, tedy odjezdové, tam jsme začali s rekonstrukcemi omítek, což je velmi složitá práce,“ dodává Petr Kolář.

Pod dohledem památkářů pokračuje obnova štukové výzdoby a restaurování erbů a mozaik. V nádražní budově pracuje například restaurátor Martin Kovářík. „Teď nanášíme závěrečný nátěr na vyčištěnou štukovou výzdobu. Pracujeme na štaflích, ale také jezdíme na plošinách a chodíme po lešení,“ popisuje.

Restaurátora překvapilo precizní umění našich předků. „Je tu velmi zdařile do detailů provedená štuková výzdoba, která vznikla na začátku minulého století,“ připomíná.

Čtěte také

Práce pokračují i v severní části budovy. „Tam bude zasedací místnost, která by měla být sdílená, to znamená určená i pro jakési komerční využití a pronájem, vchod bude přímo z nástupiště. A na druhé straně budou prostory pro Českou poštu, my jim připravíme hrubou stavbu a oni si potom dotvoří interiéry podle svých potřeb a zvyklostí. V severní věži bude služebna policie,“ vyjmenovává Petr Kolář.

Celkové náklady na opravu budovy vlakového nádraží dosahují skoro 900 milionů korun. Nárůst o více než 200 milionů souvisí hlavně s objevenými statickými poruchami. „Týká se to nosných prvků, včetně stropních konstrukcí. Druhým významným faktorem bylo, že v této oblasti je hodně vysoko spodní voda. Jakmile se to začalo odkrývat, byla potřeba sanace a museli jsme přejít na sarkofágový způsob, protože voda se skutečně proměnila ve vodu pramenitou,“ vysvětluje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Celé vlakové nádraží v Českých Budějovicích bude kompletně opravené a přístupné pro cestující na konci tohoto roku. Vznikne i nový hlavní vchod do budovy přímo z Lannovy třídy.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související