Halušky, cimbálovka, divadlo, výstavy. Budějovice opět mají Dny slovenské kultury

15. únor 2019 07:19

Koncerty, divadla nebo výstavy nabídne letošní 20. ročník Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích. Od pátku 15. února až do soboty 23. února můžete vybírat z celkem 21 pořadů, mezi nimiž nechybí kuchařská show nebo bohoslužba ve slovenském jazyce.

Ke stálicím Dnů slovenské kultury patří setkání slovenských a českých spisovatelů, stejně jako muzicírování Lidové hudby bratov Wimmerovcov s cimbálem v Masných krámech.

Nejnavštěvovanější jsou ale podle Ivy Sedlákové z odboru kultury českobudějovického magistrátu výstavy, které přesahují týdenní rámec festivalu. „Hlavní výstava je v radniční výstavní síni, fotograf Miro Švolík tu představí průřez svojí tvorbou. Dále nám partnerské město zapůjčilo výstavu Nitra ve fotografii, která bude na radnici v atriu,“ říká.

Na slavnostním zahájení se tradičně podílí Jihočeské divadlo, v jehož angažmá je i několik slovenských umělců. „Jihočeské divadlo připravilo operní recitál do kostela svaté Rodiny, kde je krásná akustika. Peter Malý, operní sólista našeho souboru, si pozval dva své kolegy a dohromady připravili program, v němž zazní skladby z Prodané nevěsty a Dona Giovanniho,“ doplňuje produkční Jiří Grauer.

Rozdal bych srdce vlevo i vpravo. Dny slovenské kultury oživily bratrské pouto mezi Čechy a Slováky

Fotografie z časosběrného dokumentu Baba z lesa, který na Dnech slovenské kultury v Českých Budějovicích představuje Lena Jakubčáková

Plastiky, obrazy, kreativní fotografie i časosběrný dokument. Hned tři výstavy slovenských tvůrců obohatily nabídku Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích. Návštěvníky zavedou do Galerie Nahoře, výstavní síně radnice a do kavárny kina Kotva.

Také se bude promítat film režiséra Martina Šulíka Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli a chybět nebudou ani divadelní představení. „V letošním roce se odehrají dvě divadla. Jedno se jmenuje Táta, je to one man show, taková parafráze a glosa na to, co se odehrává v mysli muže, když se dá dohromady s ženou,“ zve Iva Sedláková.

Druhým představením bude Shylock, ve kterém exceluje Milan Kňažko. Ten za svůj výkon v masce proslulého žida ze Shakespearova Kupce benátského získal Cenu Thálie 2016.

Ke Dnům slovenské kultury se přidává i deset českobudějovických restaurací, které budou servírovat halušky a další pokrmy slovenské kuchyně.

Festival zakončí v sobotu 23. února Ples města, na kterém například se souborem Golden Big Band Prague vystoupí slovenská zpěvačka Zuzana Vlčeková.

Spustit audio

Související