Rozdal bych srdce vlevo i vpravo. Dny slovenské kultury oživily bratrské pouto mezi Čechy a Slováky

5. březen 2017

Plastiky, obrazy, kreativní fotografie i časosběrný dokument. Hned tři výstavy slovenských tvůrců obohatily nabídku Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích. Návštěvníky zavedou do Galerie Nahoře, výstavní síně radnice a do kavárny kina Kotva.

Přehlídku slovenské kultury odstartovala výstava výtvarníků Vladimíra Kudlíka a Juraje Čuteka v českobudějovické radniční síni. Lidé ji uvidí do 18. března.

„Polovina naší knihovny byla slovenská, polovina česká. Maminka mi v prenatálním věku zpívala slovenské písničky, tatínek zase české nebo moravské. Já bych rozdal srdce vlevo i vpravo,“ říká o svém národním rozpoložení rodák z Bzence na Moravě, slovensko- český patriot Vladimír Kudlík.

O poznání jasněji má ve své celoživotní inspiraci, která se odráží v malbě na rozměrná plátna v odvážných tónech. „Já to mám spíš takové jednoduché a monotematické - je to o ženách, o matkách, o dívkách, o slečnách v rozsahu celého věku,“ komentuje.

Další slovenský autor Juraj Čutek přivezl do radniční síně také svou životní lásku. Dřevo v nejrůznějších podobách. Originální dřevěné plastiky mají kouzlo bahenních slatí a močálů. Vyřezává je z kmenů dubů, které tisíce let ležely v bahně nebo ve vodě. „Struktura dřeva se léty proměňuje a fosilizuje a odkrývá svá tajemství,“ prozrazuje autor.

V pohodové atmosféře jazzových tónů tria Štěpána Markoviče začalo v kině Kotva další zajímavé setkání. Lena Jakubčáková přivezla fragment z časosběrného dokumentu Baba z lesa. Soubor barevných fotografií vypráví o životě i duši obyvatelky osamoceného kousku přírody nad zatopenou vesnicí, jejíž ruiny spočívají pod hladinou přehrady Ružin.

Tvorbu mladé generace slovenských fotografů mohou lidé vidět v Galerii Nahoře v Domě kultury Metropol. Soubor snímků s názvem Druhá generace je přehlídkou práce studentů Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě. Fotografie přijel představit uznávaný slovenský fotograf a pedagog Miro Švolík.

Novinkou spjatou s letošním ročníkem Dnů slovenské kultury je červnový zájezd do partnerského města Nitry. Na programu je prohlídka bájného Nitranského hradu a návštěva tamních galerií a muzeí. Zájezd zahrnuje i Festival chutí nebo prohlídku Muzea medoviny. Podrobnosti naleznou zájemci na webových stránkách města České Budějovice.

Reportáž z Dnů slovenské kultury přinesl první díl kulturního magazínu Kavárna. Dále nabízí mimo jiné ohlédnutí za nejlepšími hudebními alby uplynulého roku a setkání s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným nebo Pavlem Horáčkem, který doma mezi postelí a kuchyní ladí zesilovače. Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio