Greenhorns – Zelenáči ´72 (1972)

31. srpen 2022

V historii naší asi nejslavnější country kapely najdeme dvě zlaté éry. O té první, vymezené pětiletkou od roku 1967 až k letopočtu 1974, vědí i posluchači, kteří jinak tenhle žánr cíleně nevyhledávají.

Síla tehdejšího repertoáru Greenhorns ale přetekla okraje škatulek a našla si příznivce i mezi lidmi, kteří na široké klobouky, zápaďáckou romantiku a kovbojské příběhy obyčejně neslyší.

Ačkoli v roce 1972 měli Greenhorns za sebou už řádku let usilovného zkoušení a vystupování na různých festivalech a koncertech, několik nahrávek roztroušených po rozličných tematických albech (z nichž kvalitou vyniká deska Písně amerického západu), dále i vlastní EP a dokonce i jeden televizní program, šlo v případě desky Zelenáči ´72 o jejich teprve druhé opravdové dlouhohrající vinylové album.

Na obal alba se sice v období stupňovaného normalizačního odporu ke všemu americkému již protlačil „ukázněný“ název skupiny, ale duch písniček (ostatně stejně jako jejich původ) zůstal nezměněn.

Přisadíme-li si k tomu bezvadné instrumentální výkony a také skvělé hlasy Michala Tučného, Mirka Hoffmana, Josefa Šimka a Tomáše Linky, máme i po půl století tu čest s živoucí hudbou, která má pořád co říct i dnešnímu publiku.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Lucie Redlová – Lidová Redlová (2022)

    Úpravy moravských a slovenských lidovek a autorské skladby, melodickým i hudebním kabátem pasující k sobě. To je velmi jednoduše načrtnutý popis alba Lidová Redlová.

  • Olympic – Ulice (1981)

    Ulice z roku 1981 je prostředním z tria konceptuálních alb, jimiž se skupina Olympic zkoušela přihlásit k populárnímu trendu tematických desek zahraničních rockových hvězd.

  • David Stypka & Bandjeez – Dýchej (2021)

    Talentů není nikdy dost, zvlášť v tuzemském kontextu. O to smutnější je, když ti, kteří jím byli obdarováni, odejdou předčasně. Písničkář David Stypka se dožil jen 41 let.