František Novotný napsal texty Zichovi, Prokopovi nebo Hradišťanu

20. listopad 2014

„Já a jižní Čechy, to je velmi krásný příběh, za který jsem Pánubohu vděčný. To je už padesát let, co jsem tuto krajinu začal objevovat společně s mým velkým přítelem – malířem, grafikem a kunsthistorikem Petrem Tamchynou.

On mě s sebou bral na všechny své pracovní cesty. A tak jsem si jih Čech neobjevoval jenom jako nádherný kout přírody, ale i klíčem od zámků a hradů, které tam jsou,“ to byly první věty jihočeského vyznání Františka Novotného, který už dlouho své jihočešství podporuje častými pobyty na chalupě v Bavorově u řeky Blanice, kde nalezl svůj ráj. Tam ho vlastně přivedl velký kamarád Jiří Císler, Jihočech a nezapomenutelná renesanční osobnost české zábavy.

Vzpomínám si, jakým velikánským objevem a zároveň úlovkem v antikvariátu pro mě byla v mých gymnazijních létech kniha Jiřího Vejvody a Františka Novotného Více než jen hlas, což je vlastně antologie zpívajících básníků 60. let – Paula Simona, jacquese Brela, Bulata Okudžavy, Leonarda Cohena, Joni Mitchellové, Donovana a Boba Dylana. Jejich texty právě působivě přebásnil a přiblížil tak českému čtenáři i posluchači František Novotný.

Měl jsem také velice rád rozhlasový pořad 3 x 60 a to stereo, který František Novotný spoluvytvářel. K tomuto, scenáristovi, rozhlasovému moderátorovi a redaktorovi, básníkovi, písňovému textaři a odborníkovi na krizovou komunikaci patří jistě Spirituál kvintet, pro nějž otextoval řadu krásných písniček, ale hudebně režíroval i koncerty tohoto skvělého souboru.

Slova k písním dodal i Karlu Zichovi, Karlu Černochovi, Radku Tomáškovi, Michalu Prokopovi i kapele Hradišťan. Ale řekl bych, že František Novotný je nade vše básník. Jeho sbírky Ozvěna tenká jako vlas, Blažení nebo Buďme náleží i k prodejně úspěšným titulům v čase k poezii nelaskavém.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio