Festival AniFest v Třeboni končí

2. únor 2010

Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest letos v Třeboni nebude. 9. ročník se uskuteční pouze v severočeských Teplicích. Společnost AniFest oznámila, že k rozhodnutí dospěla poté, co se v Třeboni nepodařilo dojednat takové smluvní podmínky, které by byly jak pro festival, tak pro město, oboustranně výhodné.

Starosta Třeboně Jan Váňa ale takové argumenty odmítá a firmu AniFest označil za neseriózní: "Návrh smlouvy nám firma AniFest poslala 19. ledna a 28. ledna nám poslali přípis, že o smlouvě končí jednání. A to i přesto, že byli informováni, že smlouva je pro nás přijatelná. Podle zákona o obcích smlouvu musí schválit rada města a poté zastupitelstvo. Takže vykládat to tak, že k dohodě na smlouvě nedošlo, je podle mne záminka, která je bezpředmětná."

Třeboň na AniFest přispívala půl milionem korun, navíc festival podporovala ještě prostřednictvím technických služeb a lázní. Před dokončením je rovněž digitalizace a úprava interiéru kina Světozor, kterou město financovalo ze svého. Impulsem k modernizaci kina na 3D přitom byl právě Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest.

autor: pku
Spustit audio