Eva Kadlčáková: Májová

Máša má mámu. Máma má Míru. Míra má Magdu, Magda má Marka, Miloše, Martina a Milana, minimálně. Maglajs? Možná.

Můžeme model matematizovat: malovat mezilidskou mapu, manželský mnohoúhelník, matriarchální Magdograf – máme-li mocný metabolismus...

Magda (malujme M) má mediální místo mezi mnoha muži, milenci: M1, M2, M3, M4, M5 – můžeme-li mínit, že množina má meze. Milenci menují se Marek, Miloš, Martin, Milan a mimojiné Míra. „Můžeš mě mít,“ mluvila k Mírovi Magda, „miluješ-li mnohomužství.“ „Musím?“ měl mžitky Míra. „Musíš!“ memorovala Magda.

Míra měl málo možností. Miloval Magdu. Musel mezi Magdiny muže. Měl mimořádnou motivaci: myšlenku mít manželku - Magdu. Měla moc. Magickou. Měla majetek. Movitý, monumentální i monetární. Mega v mezinárodní měně! Mimoto měla v malíčku milostný management. Musel multisexuální Magdu mít.

Moment co moment myslel na možnosti, jak muže po muži mrsknout mimo množinu. Miglo mu. Migroval městem, monitoroval minutu po minutě Magdiny mítinky, maily a mobily, měl v merku i Marka, Miloše, Martina a Milana. A Markovu manželku M1a, Milošovu milenku M2b, Martinovu matku M3m i Milanovu manželku, milenku, milence a matku M4a, M4b, M4c a M4m. Měsíce množil mimikry, mátl, manipuloval. Marně. Magdu mrzel.  

Míra mřel marasmem. Mučily ho, mimochodem, mnohočetné migrény. Míval mdlobné mrákoty, mizel, malátněl. Malomyslnost měnila Mírovu mysl. Málem...

Mezník měl méno Marie. Modrooká mladá maminka. Míjeli se v mlékárně. Minule mu malinko mávla... Měla moc málo z Magdy. Mírná, milá, měkce modelovaná. Marie měla malou Mášu. „Miluješ mraženého míšu?“ mrkl Míra. „Miluju! Mami, můžu??“ Máša měla míšu, Míra měl Marii. My máme M5a.

Eva Kadlčáková: Pět pé

papoušek

Poslyšte, přátelé, ptačí příběh!

M5a (Marie) miluje M5 (Míru). M5 miluje M (Magdu), M miluje… M.

Mladá milenka mimoděk maximalizuje Mírovu mimořádnost. Magda mimosmyslově na milenku mákne. Mazaná magnátka má v momentě mistrnou mstu: manželství.

Mačká Míru jak mandarinku. Míra maká jak mukl. Marie má muka. Máša má mlčící matku. Mihotavý moment mezilidského míru mizí...

Mé resuMé? Máme miliony možností. Mimo množení majetku a moci, marnivé manýry a megalomanské marnosti máme i možnost malovat množiny milovaných a milujících.

A máme na to možná maximálně malý mžik... Mysleme májově!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.