Eva Kadlčáková: Kolbiště kuchyň

Když jsem tuhle stála už pátou minutou nad rychlovarnou konvicí, která dělá svému druhu skutečně čest a jako čestná výjimka potvrzuje pravidlo o spotřebičích, jež nám šetří peníze i čas, došlo mi, jak strašně jsme závislí na těchto idiotech spotřebního průmyslu. Vždyť já, lidičky, doma obyčejnou konvici na plotnu vůbec nemám. A plotnu samu – tu aby čert vzal!

Plotna tato splňuje nejmodernější parametry. Její sklokeramická deska je vybavena vlastním mozkem, který si je jist, že umí vařit lépe než já. Vypadá to tak, že když třeba vařím polívku, dám na plotnu hrnec a z deseti stupňů si vyberu šestý. Hodím do hrnce kus másla, že ho rozpustím a udělám jíšku. Ale k tomu nedojde, protože plotna se rozhodne, že lepší než šestka bude desítka, jelikož tak se rychleji rozpálí a pak jakože si na chvilku odpočine a až opadne teplota na šestku, znovu se zapojí do akce.

Jak si myslíte, že reaguje máslo na desítku? Okamžitě se přepálí! Vezmu tedy hrnec, vyliju máslo, vytřu hrnec a vložím do něj máslo nové. Jíšku pak umíchám zvýšeným tempem, abych předstihla varnou desku. Jakmile jíšku zředím vodou a potřebuji, aby se rozvařila, plotna definitivně klesne na šestku a – nevaří. Nezbývá, než stupeň znovu zvýšit. Když dosáhne polévka varu, sfouknu pěnu a znova snížím stupeň. Plotna se vypne a čeká.

Když dostatečně zchladne, znovu se zapne a prudce nahřívá. Na to polévka reaguje tím, že vyvře. Tekutina pokryje dotyková čidla. Ta si myslí, že na ně šahám, a sama si začnou měnit čísla, jak se jim zachce. Blikají a plotna poplašně houká. Nevím, co se děje. Absolutně netuším, co mám dělat. Šmatám na všechny malované puntíky a plotna stále piští! Zjišťuji, že nelze zasáhnout, protože polévka uzamkla varnou desku! Nevím, jak se to odemyká!!!

Otírám čudlíky a plotna periodicky pípá. Brzy přijdu o rozum! Zato plotna má rozumu dost. Znenadání přestane pištět a celá se bezpečnostně vypne. K tomu, abych mohla dál vařit, musím hmátnout na hlavní čudl a chvíli jej podržet. Rozsvítí se displej plotýnek a do deseti sekund musím šmátnout na symbol vybrané plotýnky. Značka se rozsvítí. Do dalších deseti sekund musím zvolit stupeň. Volím šestku. Plotna se znovu nahřeje na desítku a polévka opět vyvře. Puntíky blikají, varná deska houká, knoflíky se uzamknou...

No, přijďte si k nám někdy uvařit polívku na tu nejmodernější varnou desku na světě – budete kuchtit s chutí, elegancí a dodnes!

Spustit audio