Eliška Novotná: Plesová sezona

10. březen 2020

Stalo se, že jsem se aktivně zúčastnila letošní plesové sezóny, neb jsem byla pozvána hned na několik maturitních plesů. Neúčastnila jsem se samozřejmě tanečního reje, moje aktivita spočívala v přihlížení a povzbuzování.

Že jsem ale tedy zírala! Ty dívenky, které potkávám v rozdrbaných džínech, ze kterých jim koukají mrazem zarudlá kolena, s piercingy a střapečky zelených či modrých vlasů vyčesaných na šošolce hlavy, jsem nepoznávala!

Z vypůjčených plesových rób zrak jen přecházel. Když nikoliv půvabně přebíhaly sem a tam, zvedaly dlouhé a široké sukně sportovně vysoko nad kolena a chudáci tanečníci s nimi urputně zápasily ve snaze nepošlapat je a případně i – nedej Bože – nestrhnout partnerku na zem.

Dívky se třpytily, natřásaly a hihňaly a nic se nestyděly zkoušet ty záhadné taneční kroky uprostřed parketu, pěkně na očích všech. Jejich vlasy byly umně vyčesány či rozpuštěny do loken a rodiče se těmi davy statečně prodírali, klesali do kolen či se vysoko vypínali ve snaze ulovit se svým mobilem nejhezčí snímek „té naší“.

Potěšilo mě ale pár sabotérek v „civilu“ a obzvláště pak ty ojedinělé krásky v dlouhých splývavých elegantních šatech – já prostě Barbíny nemusím.

A říkám si: až budou někdy ukazovat svým dospělým dětem fotografie ze svého maturiťáku, najdou odvahu říci „taková jsem byla“?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.