Eliška Novotná: Odkapávač

19. únor 2020

Říká se, že všechno, co usnadňuje naši práci v domácnosti, vynalezli muži z lenosti. Zní to pravděpodobně, ale pokud jde o ruční mytí nádobí, skončili zřejmě u odkapávače, na který po jeho umístění na kuchyňskou linku zálibně pohlédli.

Pak ho byli schopni používat (proč ty talíře a hrnečky pracně utírat, že?), ale jsem pevně přesvědčena, že jeho údržbu už neřešili. Tu v rámci úklidu kuchyně přenechali automaticky nám, ženám. Protože kdyby byla na nich, byly by ty odkapávače konstruované jinak.

Nebo jste se snad, dámy a slečny, někdy, kdykoliv, prostě někdy, alespoň jednou setkali s odkapávačem, který jde důkladně, ve všech škvírách a zákoutích nádobky na příbory, vyčistit?

Já nikdy, a že jsem se už vztekala nad mnohými. Po odmočení (pokud se nevejdou do dřezu tak ve vaně) používám k jejich vyčištění různé nástroje, od kartáčků, štětečků, štětek, nožů, odličovacích polštářků až po vatové tyčinky.

O rozmanitých mycích a čisticích prostředcích nemluvě. Pokud se při této pravidelné sisyfovské činnosti hlasitě vyjadřujete tak jako já, tedy nezveřejnitelně (pro nás slušňačky), tak jsme kamarádky. 

Je nejvyšší čas, přenechat péči o odkapávače mužům – oni pak jistě velmi rychle vymyslí v podstatě bezúdržbové, stále se čistotou lesknoucí antibakteriální konstrukce. Nebo je nechat koukat na fotbal a emancipovaně těžit z vlastních patentů.   

Spustit audio