Eliška Novotná: Kytky jsou konzervativní

12. únor 2021

Že každá kytka v bytě potřebuje jinou péči, vím už dávno. A že od každého svého pěstitele si nechá líbit něco jiného, jsem si potvrdila mnohaletou zkušeností: jsou prostě lidé, kterým pod rukama všechno kvete, a lidé, se kterými kytky nechtějí nic mít. 

Že ale kytky v květináči z principu nesnášejí stěhování, jsem zjistila až teď. Shodou náhod jsme se stěhovali v krátké době hned dvakrát, a i když jsem se snažila zachovat jejich stanoviště, pokud jde o světlo, slunce a teplo, bylo to na nic.

Některé zašly za pár týdnů, jiným to trvalo i pár měsíců. S každou z nich odešly i mé vzpomínky na situace, které jsme společně prožily, a jejich vyhazování jsem nesla fakt těžce.

Odešly i ty, které dle příruček „mají rády změnu“. Možná že jo, ale musí být zřejmě jiná než ta, kterou jsem jim nabídla já. A když si tedy kupuji do bytu nové a nové květiny a poslouchám rady, jak se o ně starat, vím především své: žádné změny.

Kytky jsou konzervativní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.