Dvě města chystají s volbami i referendum. V Dačicích se bude týkat dopravy, ve Slavonicích stromů

2. srpen 2021 16:07

V Dačicích a Slavonicích na Jindřichohradecku budou lidé při podzimních volbách vybírat nejen nové poslance. Zřejmě na ně bude čekat ještě jedna hlasovací urna, do které budou moct vhodit svůj hlas v místním referendu.

Přes Palackého náměstí v Dačicích projíždí každý den stovky aut. Radnice proto už víc než deset let řeší, jak dopravu v centru města usměrnit. „Nechali jsme zpracovat studii na dopravní řešení Palackého náměstí, variant bylo asi deset a jako nejvhodnější z toho vycházela kruhová křižovatka,“ připomněl starosta města Karel Macků.

Stavbu kruhového objezdu proto město začalo připravovat. Proti tomuto řešení ale vznikla petice. Tu podepsalo na 1200 lidí. S kruhovým objezdem nesouhlasil například ani Václav Girsa, vedoucí ústavu památkové péče Českého vysokého učení technického. „To je typ dopravního řešení, který patří někam mimo historické jádro,“ vysvětlil.

Město proto znovu zvážilo další varianty a nechalo zpracovat hrubou studii na klasickou průsečnou křižovatku. A petiční výbor zadal bezpečnostní audit Ústavu soudního znalectví v dopravě při ČVUT. Ten má teď radnice k dispozici. „Říká, že obě křižovatky jsou přípustné,“ shrnul Karel Macků.

Čtěte také

Zastupitelé proto na svém posledním zasedání pověřili radu města, aby začala připravovat na termín podzimních voleb referendum. Radnice si od něj slibuje, že zjistí jasný názor obyvatel města na řešení dopravy na Palackého náměstí.

Před koncem prázdnin se otázkami pro lidové hlasování budou zabývat i zastupitelé nedalekých Slavonic. Tam se letos na jaře rozhořel spor mezi radnicí a částí obyvatel města kvůli revitalizaci zeleně.

„Je to obrovský zásah do přírody a oni sami tady prostě udělají ekologickou katastrofu, to je prostě absurdní,“ vyjádřila svůj nesouhlas Svatava Forbelská. I ve Slavonicích vznikla proti schválenému plánu revitalizace zeleně petice. Podpis pod ní připojila řada chalupářů a také návštěvníků města.

I tam se proto radnice rozhodla vyhlásit referendum. „Máme dojem, že v současné mediální kampani, nebo jak to nazvat, dostává slovo daleko více skupina lidí, kteří umí do médií hovořit. Zvolili jsme proto tuto formu, protože chceme dát možnost jednoduše se vyjádřit lidem trvale žijícím ve Slavonicích,“ vysvětlil starosta Hynek Blažek.

Spustit audio

Související